Europese aanpak antibioticagebruik nodig

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, October 27 2011.

Vandaag heeft het Europees Parlement zich uitgesproken voor een Europese aanpak van het antibioticagebruik in Europa, zowel voor mensen als voor dieren. Er zijn enorme verschillen tussen de lidstaten. Esther de Lange: " In veel landen kun je zonder recept gewoon antibiotica kopen bij de apotheek terwijl dit wettelijk verboden is. Daar moeten we vanaf want een teveel aan antibioticagebruik kan leiden tot resistentie. Ik heb de Europese Commissie dan ook gevraagd om op beide punten, zowel bij het humane als bij het veterinaire gebruik, actie te ondernemen.

Volgens de Lange moet er veel meer aandacht komen voor het antibioticagebruik door mensen. In veel landen wordt er bij de eerste de beste verkoudheid namelijk meteen antibiotica ingezet. Het lijkt haar ook logisch dat het Europees Parlement 3e en 4e generatie antibiotica, de zogenoemde laatste redmiddel antibiotica, in principe voor menselijke noodgevallen wil voorbehouden. Europese regels voor het gebruik van veterinaire antibiotica bestaan al, maar kunnen volgens De Lange ambitieuzer.

De Lange: "In ieder geval zou op Europees niveau geleerd kunnen worden van de Nederlandse aanpak, waar door belanghebbenden een convenant is gesloten om tot een vermindering van het antibioticagebruik te komen en resistentie tegen te gaan. Voor vee hebben alle betrokken partijen elkaar al gevonden in een reductie van 20 % voor 2011 en een halvering voor 2013. Wat betreft het humane gebruik zouden we meer moeten monitoren en informeren. Ik zou opteren voor een integrale aanpak, zowel van de regels voor de veehouderij als voor het voorschriftje door de huisarts."

Tot slot moeten de noodzakelijke investeringen vanuit de Europese fondsen worden vrijgemaakt om meer onderzoek te stimuleren naar nieuwe soorten antibiotica, die vervolgens alleen beschikbaar komen voor menselijk gebruik.