Nieuw EHEC-fonds is nu reële optie

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, October 4 2011.

De budgetcommissie van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het voorstel van CDA-Europarlementariër Esther de Lange om in 2012 opnieuw geld te reserveren voor groentetelers die lijden onder de gevolgen van de EHEC-crisis. Hiermee wordt een nieuw fonds in 2012 een reële optie.

De Lange, die achter de schermen al maanden werkt aan het voorstel, spreekt van een belangrijke doorbraak: "Vandaag is een hele belangrijke stap gezet doordat we een akkoord hebben bereikt over de wijze waarop het Parlement invulling wil gaan geven aan de steun. Waar ik maanden geleden nog een roepende in de woestijn was zijn ook mijn collega´s inmiddels overtuigd van de noodzaak voor steun. We zijn er nog niet, maar het vertrouwen op een goede afloop van de onderhandelingen groeit."

De Lange is tevreden met de oplossing die in haar ogen binnen de wettelijke mogelijkheden het geld zo snel mogelijk via de bestaande structuren bij de telers kan bezorgen. "We hebben nu een besluit genomen over het principe en over het bedrag maar vanzelfsprekend moeten we er in de uitvoering voor zorgen dat het beschikbare geld ook terecht gaat komen bij die telers die de steun het hardste nodig hebben", aldus De Lange.

Het Europees Parlement geeft de Europese Commissie opdracht een voorstel te doen om 250 miljoen euro op zodanige wijze beschikbaar te stellen dat producentenorganisaties de telers tegemoet kunnen komen, zonder dat de organisaties hiervoor gezien de huidige moeilijke economische tijden zelf mee te hoeven financieren. Deze constructie via de producentenorganisaties is nodig omdat een wettelijke basis voor continuering van het tijdelijke noodfonds ontbreekt. Nu de budgetcommissie ingestemd heeft met het voorstel zal het voltallige parlement in oktober het budget goedkeuren. Daarna moet er een akkoord met de Raad van Ministers gevonden worden. Esther de Lange roept de ministers dan ook op om akkoord te gaan met het voorstel van het Europees Parlement.