Dierenbescherming zit mis bij verloting kalf

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, September 27 2011.

De dierenbescherming stelt onterecht vraagtekens bij het verloten van een levend kalf tijdens de jongveedagen van afgelopen zaterdag in Lekkerkerk. Dit zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange (landbouw en milieubeleid) in reactie op berichtgevingen van de dierenbescherming.

Esther de Lange: "De Nederlandse wet is er niet voor bedoeld om stedelingen het plattelandsleven en haar prachtige tradities kapot te laten maken. De verloting is zo´n prachtige Nederlandse traditie en de organisatoren zien erop toe dat de winnaar daadwerkelijk voor het dier kan zorgen en het dus niet terecht komt bij iemand die twee-hoog-achter woont. Voorwaarde bij de verloting is namelijk dat de eigenaar de plicht heeft het dier terug te nemen indien de winnaar niet voor het dier kan zorgen en geen andere passende eigenaar kan worden gevonden."

De Lange: "Binnen het Europees Parlement maak ik me al jaren sterk voor vermindering van dierenleed door bijvoorbeeld de introductie van diervriendelijker dierentransporten en de afschaffing van legbatterijen. Het verloten van een kalf heeft niets te maken met dierenleed, zoals de dierenbescherming stelt, maar alles met een prachtige traditie. Een traditie die overigens in vele andere Europese landen ook volop bestaat"