Meer Europees TEN-T geld naar binnenvaart inzet debat

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, January 17 2012, 13:23.

Vandaag organiseerde ik een lunchdebat in het Europees Parlement samen met de binnenvaartsector, waarbij de Europese Commissie en Europarlementariërs uit verschillende lidstaten aanwezig waren. Aanleiding was het onlangs gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie om wegen, spoorwegen, waterwegen en luchthavens in de Europese Unie aan te passen om de toekomstige stroom van toenemend transport. Hier liggen aanzienlijke kansen voor de binnenvaart.

De binnenvaart biedt een relatief goedkope manier van vervoer over water. Bovendien is deze erg schoon en groen. Voor Nederland is het als geen ander belangrijk dat de waterwegen in Europa verder worden verbeterd en de knelpunten in het netwerk worden weggenomen. Europa is ons achterland en het debat van vandaag heeft laten zien dat de binnenvaart een grotere prioriteit heeft gekregen in Europa. Hier zet ik mij graag verder voor in.

Het voorstel van de Commissie wil de verbindingen over de weg, het spoor, het water en via de lucht radicaal verbeteren. Dit alles om Europa beter bereikbaar te maken. De bestaande missing links moeten worden opgevuld en problemen in het netwerk moeten verdwijnen. De infrastructuur moet zo aangepast worden dat een vlotte en snelle doorgang van alle transportmodi mogelijk is. Het is erg belangrijk dat de binnenvaart een stevige plaats krijgt binnen deze plannen van de Europese Commissie.

De plannen van de Europese Commissie zijn in twee fasen te beschrijven. In de eerste fase, tussen 2014 en 2030, wil Europa het zogenaamde kernnetwerk uitbouwen. Het kernnetwerk bevat de belangrijkste verkeersassen van Europa. In de tweede fase tussen 2030 en 2050 moet er dan gewerkt worden aan de verbetering van de ondersteunende verkeersroutes. De ambitieuze plannen zijn echter alleen mogelijk met de financiële hulp en medewerking van de lidstaten. Europa heeft voor de periode 2014-2020 al 31,7 miljard euro klaar liggen, waaraan lidstaten ook een deel moeten bijdragen om de projecten te verwezenlijken. De komende maanden zal het Parlement en de Raad van Ministers de voorstellen grondig bestuderen, bespreken en aanpassen.