Commissie moet opheldering geven over impact transactietaks

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, January 17 2012, 13:23.

De Europese Commissie moet duidelijkheid geven over de impact van een belasting op financiële transacties. In december liet een topambtenaar van de Europese Commissie tijdens een bijeenkomst in Den Haag weten dat de invoering van een transactietaks op de lange duur nauwelijks effect heeft op de economische groei in Europa. Dit in tegenstelling tot berekeningen van het Centraal Planbureau, dat in opdracht van Minister Jan Kees de Jager een rapport heeft opgesteld over de invoering van een transactiebelasting. Ook een analyse van de Commissie gaat uit van een krimp van de economie.

Vandaag heb ik de Europese Commissie om opheldering te geven over de impact van de invoering van een belasting op financiële transacties. Ik ben verrast door de uitspraken van de Commissieambtenaar, die een veel rooskleuriger beeld geeft in vergelijking met de berekeningen van het CPB. Dat de financiële sector een bijdrage moet leveren aan het herstel van de schade van de financiële en economische crisis staat buiten kijf, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren. Er moet dus snel meer duidelijkheid komen over de cijfers.

In de impact analyse van de Commissie van september 2011 wordt uitgegaan van een afname van de economische productie in de Europese Unie op de lange termijn van -0,53% tot -1,76%. Het evaluatie rapport van het Centraal Planbureau (CPB), dat geschreven is in opdracht van Minister van Financiën, stelt het langetermijneffect op -0,4% tot -1,2%.

Volgens de analyse van het CPB is de kans klein dat de invoering van een transactietaks de risico's in het financiële systeem vermindert. De analyse van het CPB staat haaks op de visie van de Commissie dat een transactietaks speculatie zal terugdringen. Volgens het CPB is het maar zeer de vraag of een transactietaks schadelijke speculatie effectief kan tegengaan. Ik heb daarom de Commissie gevraagd meer helderheid te geven over het beoogde doel van de transactiebelasting. De eerste analyse van de Commissie schiet op dat punt tekort.

Lees hier mijn persbericht en de schriftelijke vragen aan de Europese Commissie:

Persbericht