Transport in Europa duurzamer en efficiënter - Main contents
Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid het rapport over het stappenplan voor de toekomst van het Europese vervoer aangenomen. In dit rapport worden de prioriteiten voor het Europese transportbeleid voor de komende 10 jaar vastgesteld. Transport in Europa moet duurzamer maar ook efficiënter worden. Innovatie is hierin belangrijk evenals de verbetering van de infrastructuur. Voor Nederland als vervoersland is dit een goede zaak.
Transport en mobiliteit zijn de ruggengraat van onze Europese economie. Om de toenemende vervoersstroom de baas te blijven is het belangrijk dat we realistische, concrete doelen stellen. Er is nog veel werk te verzetten als het gaat om het wegnemen van barrières tussen de verschillende Europese lidstaten, denk aan cabotage en het gebruik van de ecocombi´s. Vandaag hebben we bijvoorbeeld vastgelegd dat het aan de lidstaten zelf blijft om het gebruik van de ecocombi (ook wel lange zware vrachtwagen) toe te staan. Dit zorgt ervoor dat lidstaten deze vorm van duurzaam vervoer kunnen blijven inzetten.
Daarnaast moet de transportsector zelf verantwoordelijkheid nemen voor vervuiling. Doelstellingen voor Co2-emissies gaan gelden voor alle transportmodi, dus trein, water, lucht en spoorvervoer. Dat komt de concurrentiekracht van de sector ten goede. Ook wordt co-modaliteit gestimuleerd; verbindingen tussen binnenhavens, luchthavens en spoorwegen moeten bijvoorbeeld worden geoptimaliseerd.
Het rapport bevat doelstellingen die aansluiten op het Witboek Transport dat de Europese Commissie eerder dit jaar presenteerde. Hierin staan doelstellingen voor een periode tot 2050, maar het Europees Parlement wil ook de korte termijn ontwikkelingen op het gebied van innovatie, techniek en de economische situatie van de lidstaten meenemen. Daarom bevat dit rapport aanbevelingen die in 2020 verwezenlijkt moet zijn.