Lichtpuntjes in de Eurostorm - Main contents
De crisis in de Eurozone houdt onverminderd aan en is inmiddels de diepste crisis in het bestaan van de EU. Door de sombere stemming op de beurs en de moeizame weg naar een Europese consensus over een oplossing, draait de geruchtenmachine op volle toeren. Feiten over het belang en de meerwaarde van Europa en de Euro raken dan al te gemakkelijk uit het zicht. Het EP is en blijft nauw betrokken om onze economische en monetaire unie veel steviger te maken. Het 6pack voor versterking van het economisch bestuur in Europa heeft daarvoor de basis gelegd. We hebben nu een onafhankelijke begrotingscommissaris die lidstaten op de vingers kan tikken en sancties kan opleggen, maar de komende maanden staan we voor verdergaande stappen. Komende week komt de Europese Commissie met nieuwe voorstellen om de begrotingsdiscipline verder aan te scherpen. Daarover binnenkort meer, maar voor nu als bijdrage aan het Eurodebat een opsomming van een aantal belangrijke feiten en weetjes, die onder dreigen te sneeuwen in de stroom aan berichtgeving:
Deelname van Nederland aan de Europese Unie zorgt voor één gemiddeld maandsalaris voor iedere Nederlander extra.
Export vanuit Nederland naar Italië (5.2%) en Spanje (3.4%) is veel hoger dan naar de VS (4,5%) en China (1,5%) bij elkaar (2009). Wij verdienen veel aan export naar zuidelijke lidstaten dus het is voor ons belangrijk om die landen erbij te houden. Goed voorbeeld is de bloemensector die heel hard geraakt zou worden en ook nu al schade ondervindt van de slechte economische situatie in bv Italië.
De koopkracht in de EU is historisch stabiel (inflatie in 2011 2,6%.) De koers ten opzichte van de Dollar schommelt tussen de 140 en 135. Dat was ongeveer 1 op 1 bij de invoering van de Euro. Dit betekent dat ten opzichte van 2002 het spaargeld van een Nederlander fors in waarde is gestegen ten opzichte van het spaargeld van een Amerikaan.
Het tekort op de begroting in de VS (-9.1%) is meer dan twee keer zo hoog als in de Eurozone (-4%) (2011). De staatsschuld van de VS bedraagt in totaal 14500 miljard Euro, in totaal 109% van het BNP, dat van de Eurozone 85% van BNP (2010). De Eurozone staat er als geheel dus beter voor als het om staatschuld gaat.
Volgens onderzoek van UBS zijn de kosten voor een sterk land dat de Eurozone verlaat alleen al in het eerste jaar 20 tot 25% van het BNP, voor een zwak euroland kan dat oplopen tot 50% van het BNP.