Pauline Smeets en Job Cohen bij staking NedCar

Source: P.E. (Pauline) Smeets i, published on Thursday, February 9 2012.

Morgen, vrijdag 10 februari, gaan de werknemers van NedCar staken. Zij willen dat de fabriek open blijft. Namens de PvdA zullen Pauline en fractievoorzitter Job Cohen aanwezig zijn om hen een hart onder de riem te steken.

Aan de werknemers wil de PvdA een boodschap meegeven:

Na jaren van onzekerheid dreigt het nu echt te gebeuren. Mitsubishi ziet geen toekomst meer in de autoproductie van NedCar in Born. Vijfenveertig jaar nadat de eerste DAF 44 uit de fabriek rolde ziet het er naar uit dat de fabriek haar poorten definitief sluit.

De Partij van de Arbeid wil dat er nog eenmaal een uiterste inspanning geleverd wordt om de fabriek open te houden en zo te voorkomen dat 1500 mensen hun baan verliezen. In die opzet slaagden we al eerder. We hebben laten zien dat het kan.

Allereerst in 1991. Ook toen dreigde de autoproductie in Born verloren te gaan door de toenemende goedkope concurrentie uit Azië. Toen bundelden de overheid en het bedrijfsleven hun krachten en realiseerden een succesvolle fabriek. De tweede keer was in 2009. NedCar dreigde door de crisis om te vallen maar faillissement en 500 ontslagen werden voorkomen door de succesvolle deeltijd-ww van het kabinet met de PvdA.

Het is nu aan het kabinet Rutte om te laten zien dat ook zij die creativiteit weet aan te boren. De krachten moeten gebundeld worden om te voorkomen dat 1500 gezinnen de dupe worden van de crisis. In eerste instantie door een nieuwe partij te vinden die de fabriek wil openhouden, anders door te zorgen voor nieuwe banen in de Limburgse maakindustrie. De medewerkers van NedCar en de economie in Limburg verdienen onze steun!