Visstop Marokko: Ook NL vissers vanuit Europa schadeloos stellen

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, February 9 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Het Europees Parlement heeft op 14 december j.l. de verlening van de visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko verworpen. Het gevolg is dat deze overeenkomst, die visrechten aan Europese vissers in Marokkaanse wateren verleende in ruil voor 46 miljoen euro financiële compensatie aan Marokko, per 28 februari 2011 (met terugwerkende kracht) ongeldig is. Todat er een nieuwe overeenkomst is gesloten mogen Europese vissers niet meer in Marokkaanse wateren vissen.

Onlangs melde de New York Times dat de banen van vele Spaanse vissers in gevaar zijn vanwege deze situatie. Minister Miguel Arias Canete maakte op 27 januari jl. namens de Spaanse regering na overleg met Commissaris Damanaki bekend en dat zij financieel met 9,2 miljoen Euro schadeloos worden gesteld vanuit het Europees Visserij Fonds (EVF).

Ook de Nederlandse pelagische vissersvloot, die met 32,5 procent het grootste gedeelte van de vangstquota in Marokkaanse wateren bezat, heeft aanzienlijke financiële schade opgelopen.

Ik heb daarom de Europese Commissie gevraagd om het Europees Visserij Fonds te openen om in navolging van de Spaanse vissers ook de getroffen Nederlandse vissers van financiële compensatie te voorzien. Ik verwacht een duidelijk tweecijferig miljoenenbedrag, gezien de Nederlandse visrechten daar.

Lees verder: