Weblog Week 5

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, February 13 2012.

Zondagmorgen ben ik extra vroeg opgestaan en dat was de moeite waard. Want ik heb een oefenwedstrijd gekeken van mijn voetballende zoon, die al om 9.00 uur begon. Op de Trias-tribune was slechts één andere toeschouwer, en het was koud. Maar het voetbal was hartverwarmend voor een trotse vader, die zijn zoon een goede wedstrijd zag spelen. Helaas kwam zijn elftal op achterstand door enkele verdedigingsfouten, maar via een door hem zelf opgezette aanval en een perfecte afronding scoorde hij de "aansluitingstreffer". Dus nog slechts 1-2 achter. Net voor de rust moest ik naar mijn lokale radioprogramma, maar ik hoorde dat Gerben ook nog een perfecte assist had afgeleverd bij een vervolg score zodat er uiteindelijk met 3-2 gewonnen werd. Doorgaan leverde winst op. Dat ken ik in de politiek ook. Geloof in jezelf en dan moet het goedkomen. Het radioprogramma presenteerde ik met enthousiasme. Daarna thuis een kop koffie en eerst voetbal gekeken: Feijenoord - Ajax Daarna thuis bezoek van een tweetal Turkse politieke vrienden, de broers Mehmet (PvdA) en Fahri (VVD) Kaplan, die met hun vrouwen eens langs kwamen. Met beiden heb ik een behoorlijke tijd in de Provinciale Staten van Gelderland gezeten en soms ook samen gereden vanuit de Oost-Achterhoek. Was weer een leuke ontmoeting.

Maandagmorgen even langs kantoor en daarna naar burgemeester Krikke in Arnhem. Zorgen dat de liberale Gelderse lijnen volledig openstaan. Even bijpraten is dan altijd goed. De enthousiaste paarden-onderneemster die ik daarna in Buren opzoek, is na veel getouwtrek nu zover dat ze een goede kans maakt op een nieuw agrarisch bouwperceel met stal in het buitengebied. Ze heeft Schwarzwalder Fuchs-paarden en een enorm doorzettingsvermogen. Het vervolg overleg met diverse ruimtelijke ordenings deskundigen geeft mij nog meer het gevoel dat dit soort besluiten het best op lokaal niveau genomen kunnen worden. Niet alles moet dichtgetimmerd en onmogelijk gemaakt worden, maar ondernemers moeten ook wat ontwikkelingsruimte kunnen krijgen. Dus flexibele bestemmingsplannen! De partijcommissie die ik 'savonds in Den Haag bijwoon gaat ook veelal over de wens om zaken mogelijk te maken. En daarnaast ook over de diepe wens om gemeentes te laten stoppen met grondbeleid. Het blijkt dat ze vaak een dubbele pet op hebben, en nu forse grondpolitiek verliezen lijden. En dat terwijl ze bepaalden waar gebouwd kan worden en ook vaak zelf de grondpositie daar hadden die mede bepalend was voor die bouwkeuze en daarmee de mogelijke winst. Als de gemeente gewoon op basis van de wensen van de mensen de ruimtelijke ordening bepaalt, kunnen ondernemers en particulieren de grond ontwikkelen en als we dan ook nog wat extra ruimte bieden gaan prijzen niet scherp omhoog door schaarste. Ben benieuwd of we deze discussie nog een keer verder kunnen voeren.

Dinsdag de gewone vergader- en stemmingsdag. Tussendoor een telefonische conferentie met tuinbouwdeskundigen in Brussel en in Peking. Goed om zo direct informatie uit het werkveld te krijgen. Ik ga door met mijn inzet voor het aanwijzen van natuurlijke substraat-teelt tot biologische teeltwijze. Dit voldoet aan alle eisen, alleen in grond bakken die een meter boven de grond staan. De procedurevergadering ELI is interessant door de haast waarmee informatie wordt gevraagd aan de staatssecretaris over de Natura 2000 en PAS kosten. Met collega Snijder ga ik dan naar een LTO bijeenkomst om o.a. van staatssecretaris Weekers te horen dat de land- en tuinbouw goed is voor ruim 24 miljard van de 40 miljard handelsoverschot. Sterke sector waar we zuinig op moeten zijn. Verder goede gesprekken met diverse LTO bestuurders.

Woendagmorgen zorgen we als VVD-ers met de coalitie-partijen in de procedurevergadering Infra en Milieu dat de gewijzigde Crisis en Herstelwet niet opnieuw naar de Raad van State gaat voor advies. De Tweede Kamer moet er nu zijn oordeel over geven, nadat er eerst nog wel een ronde tafel gesprek over zal zijn. De politiek gat over de keues en niet de Raad van State. Wel opmerkelijk dat de oppositie zoveel vertrouwen in de Raad van State heeft met de nieuwe vice-voorzitter Donner zegt Koopmans (CDA) nog wat plagend.... De leerlingen uit Schoonhoven en Apeldoorn die ik daarna ontvang hebben allerlei vragen over de VVD standpunten, zoals over Mauro, bijstand en rugzakjes in het onderwijs. Ik kan ze vrij duidelijk maken dat VVD vooral inzet op eigen verantwoordelijkheid, en dat dit voor ons zeer leidend is. Maar natuurlijk is er een (financiële) steun voor degenen die het (tijdelijk) niet zelf kunnen redden. Helaas mis ik door de ontvangst van de leerlingen een petitie-aanbieding van Wetterhoun (een hondenras) eigenaren, die zich zorgen maken over de stamboekverenigings-plannen voor het "in-kruisen" van een 6-tal andere hondensoorten om inteelt tegen te gaan. Zij willen een zuiver soort Wetterhoud houden met de huidige karakter en gedrags-eigenschappen. Ik ontmoet ze toch nog doordat ik naar de petitie-aanbieders op zoek ga en één van hen wijst me de weg naar een café aan het Plein. Bij een kopje koffie krijg ik toch nog alle informatie. Als Tweede Kamerlid ga je zo ook actief op zoek naar info, ook al kan ik er niet meteen iets mee, en dat zeg ik ze dan ook. Maar toch zijn ze blij met de interesse, en die is er ook echt. Met de bezoekende VVD-bestuurders uit Barneveld lopen we daarna de actuele thema's in de landelijke politiek langs. Het bezoek aan de fractiekamer wordt daarbij altijd zeer gewaardeerd, met bij de fractie behorende gesloten deuren.

Het Algemeen Overleg Tuinbouw dat ik daarna mag doen loopt goed. Ik vraag aandacht voor opname van de natuurlijke substraat-teelt in het lijstje van europese biologische kweek-mogelijkheden. En daarnaast wil ik graag betere afstemming tussen de sector en de NMA in situaties van cirsis om daarmee een onnodig overaanbod en extreem lage prijzen (en vernietiging van een goed produkt) tegen te gaan. De staatssecretaris gaat hier werk van maken en er komt nader overleg. De mogelijkheid om de sector extra te promoten wordt door mij zeer gesteund, en ik zeg nog maar niks over de plannen om een fonds te starten om daarmee mogelijk sanerende tuinbouwbedrijven op te kunnen kopen. Ik ben hierover zeer terughoudend maar wil dan eerst wel eens concretere plannen zien. Het moet de markt niet verstoren, want als er nu iemand wil uitbreiden kan hij de buurman kopen of wellicht ruilen etc. Markt kan zo zijn werk doen, hoewel ik wel inzie dat behoud van goede productie-percelen voor de sector nodig is. De dag wordt afgesloten met het afscheid van een persoonlijk medewerkster die na de VVD-fractie te hebben bijgestaan doorgroeit naar een advies functie elders. Goed om deze (jonge) mensen zich dan te zien ontwikkelen. Levende mensen treffen elkaar altijd weer.... Leuk afscheid met Italiaans tintje bij Gusto aan het Plein. Zag daar enthousiaste oud-collega Ineke Dezentje ook nog weer. Leuk dat het haar prima bevalt bij FME. Zo zien we op steeds meer plaatsen VVD-ers. Nederland wordt liberaler !!

Donderdag fractiecommissie Omgeving, ter voorbereiding van stukken voor fractie. Soms worden plannen dan gewijzigd. Want we doen onze zaken zo veel mogelijk samen met breed liberaal draagvlak. Nadien heb ik overleg met mijn persoonlijke adviseurs over de zaken die komende tijd gaan spelen. Goede voorbereidign si belangrijk. Veel overleg is nodig, juist ook met de direct betrokkenen. De vertegenwoordigers van Ocean 2012 die dan langskomen hebben onze volle aandacht maar we zijn het niet op alle punten eens, bijvoorbeeld als ze spreken over het leegvissen van zeeën. Toch is het goed ook deze menen te spreken om die zijde van het verhaal ook te horen. De lunch met vertegenwoordigers van de Sportvisserij is nuttig, vooral ook om enig begrip te kunnen opbrengen voor het feit dat ze bezwaar hebben gemaakt tegen de Friese vergunningen tot vissen op IJsselmeer. Dan praat ik bij met onze KC-voorzitter van Gelderland, welk gesprek ik later nog even voortzet, omdat we nog niet helemaal uitgepraat waren. Goed om vaker te doen en zo nog extra lijn naar bestuurders in Gelderland te hebben. Zal mij ook extra bezig houden met scouting van actieve en talentvolle VVD-ers. Dan ontvang ik een vrij grote groep lerlingen van het Farel college (HAVO 5 en VWO 5) die ook allerlei vragen hebben over de actuele politiek. Wat verdient een kamerlid, waarom zijn jullie aan het bezuinigen op onderwijs (is niet juist), hoe kom je in de politiek terecht? Altijd leuke en verrassende gesprekken. Tijdens de daarop volgende extra procedure vergadering stellen we vast dat de gevraagde informatie over de kosten van Natura 2000 en PAS niet binnen zijn en dus wordt er met klem hernieuwd om gevraagd met ook inzicht in kosten van beheer. Daarna gebruik ik de avond om lees ach terstand in te halen.

Vrijdag naar IJmuiden om te zien hoe een nieuwe kweekvissoort succesvol in de markt wordt gezet. Gelukkig kijken deze mensen en de onderzoekers van Imares die we spreken vooral naar de wens van de cunsument en vooral ook de horeca. Daarmee zijn ze uitgekomen op het kweken van de Yellow-tail Kingfish, een vis die vooral op het zuidelijk halfrond in het wild leeft. Vanuit Chili worden de kleine visjes ingevlogen en mettertijd kunnen ze zich ook in de kwekerij vermeerderen. Dan groeien ze vrij snel door naar ongeveer 2,5 kilo om dan te worden verkocht. De prijs is goed, de vraag groot, kortom een succesvol project dat heel doordacht is opgezet met vooraf een goed markt- en kweekonderzoek. Helaas stel ik vast dat de sneeuw bleef vallen toen we binnen rondkeken. Daardoor kost de terugreis heel veel meer tijd dan gedacht. Een geplande afspraak met een enthousiaste liberaal in Arnhem moet ik dan ook afzeggen en na een reis van 5,25 uur ben ik rond 18.45 weer in Winterswijk om daar nog een stuk van een werkbezoek van de Winterswijkse fractie mee te maken. We zien een actief ondernemerspaar Grijsen dat moderne design straat- en park-producten ontwerpt en verkoopt. Zij hebben daarmee de 100% Winterswijk prijs gewonnen en we laten blijken dat we trots op ze zijn. Dat is een beetje on-Winterswijks, maar ook hier geldt: "be good and tell it"

Deze zaterdag is echte thuiswerk-dag. Verslagen schrijven, mails beantwoorden, en zelfs samen met Gerrie boodschappen doen.

Zo kunnen we weer een week verder. U ook? Tot dan.

Johan Houwers