Europees Parlement wil euro-obligaties - Main contents
Euro-obligaties herstellen de balans tussen begrotingsdiscipline en solidariteit in de aanpak van de eurocrisis. Ze leveren op termijn een grote bijdrage aan de stabiliteit van de euro. Europarlementariër Bas Eickhout, en met hem een meerderheid in het Europarlement, steunt de voorstellen van de Europese Commissie voor het invoeren van de euro-obligaties. Op korte termijn moet er een speciaal schuldenaflossingsfonds komen om verergering van de crisis te voorkomen.
De Europese Groenen pleitten als een van de eersten voor euro-obligaties. “De publicatie van de voorstellen van de Europese Commissie, eind vorig jaar, vormde een doorbraak”, stelt Eickhout. “Het is belangrijk dat het Europarlement zich vandaag achter de Europese Commissie schaarde want we moeten nog veel nationale weerstand overwinnen, met name in Duitsland en Nederland.”
Gezamenlijk staatsobligaties uitgeven
Euro-obligaties zijn staatsobligaties die de eurolanden samen uitgeven en waarvoor zij zowel gezamenlijk als elk afzonderlijk garant staan. Door de uitgifte van dit soort obligaties hoeven de eurolanden minder rente te betalen over hun schulden. Dat maakt de staatsschuld draaglijker en vergemakkelijkt de aflossing ervan.
De sterkere eurolanden vrezen dat zij meer rente zullen moeten betalen voor gezamenlijke leningen dan zij nu kwijt zijn aan hun eigen staatsleningen. Eickhout: “Dat bezwaar is makkelijk te ondervangen, vindt ook het Europarlement.” Bijvoorbeeld door van de eurolanden verschillende rentevergoedingen te vragen voor het geld dat zij lenen via euro-obligaties. Zo kunnen alle eurolanden goedkoper uit zijn. “Uiteenlopende rentes maken het ook mogelijk om begrotingsdiscipline te verzekeren.”
Verdragswijziging
De invoering van euro-obligaties gaat niet van vandaag op morgen. Het EU-verdrag moet ervoor gewijzigd worden.
“Toch zou het een sterk signaal zijn naar de financiële markten als de Europese regeringen gingen werken aan euro-obligaties”, vindt Eickhout. “Zij zouden ermee aangeven dat zij bereid zijn de muntunie een stevig fundament te geven. Daarvoor is naast begrotingsdiscipline ook solidariteit nodig.”
Voor de korte termijn vraag het Europarlement om een Europees schuldenaflossingsfonds, zoals de Duitse Raad van Economische Wijzen eerder voorstelde. Daarbij geven de eurolanden samen obligaties uit om het deel van hun staatsschuld dat boven de limiet van zestig procent van het BNP ligt, samen te financieren. Het fonds kan zo worden vormgegeven dat een verdragswijziging niet nodig is. Eickhout: “Met zo'n fonds dalen de rentelasten en vermindert het risico dat de nog altijd niet opgeloste Griekse crisis tot een fatale besmetting van landen als Spanje en Italië leidt.”