Rutte, Bleker, zet Hedwigepolder onder water!

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, February 16 2012.

D66 wil dat staatssecretaris Henk Bleker (EL&I, CDA) zo snel mogelijk beslist om de Hedwigepolder onder water te zetten. Eurocommissaris Potocnik (Milieu) heeft Bleker vandaag nogmaals te kennen gegeven dat diens voorgestelde alternatieven onvoldoende natuurherstel opleveren. Bleker krijgt van de Europese Commissie nog één week om een oplossing te vinden. Anders is de kans groot dat de Eurocommissaris Nederland binnenkort officieel in gebreke stelt.

Getreuzel

"De Europese Commissie heeft genoeg van het getreuzel van Bleker", verklaart Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. "Hakt Bleker de knoop niet door, dan dwingt Potocnik Nederland tot ontpoldering." Volgens Gerbrandy zijn de kansen op een alternatief verkeken. "Bleker is als een schaatser in de Elfstedentocht die bij Sneek hoort dat hij 5 minuten heeft om Leeuwarden te halen. Zijn houding is exemplarisch voor de wijze waarop het kabinet de EU steeds maar niet lijkt te begrijpen."

Derde fase

Bleker maakte het standpunt van de Europese Commissie na afloop van zijn bezoek aan Potocnik op een persconferentie bekend. De staatssecretaris krijgt nog een week om vooral de derde en laatste fase van zijn alternatieve plan te onderbouwen. Zijn drie fasen moeten optellen tot de afgesproken 300 hectare natuurcompensatie. Met het ontpolderen van de Hedwigepolder zou Bleker in één klap voldoende natuur compenseren.

Duurder

Kamerlid Stientje van Veldhoven: "Bleker blijft volhouden. Ik wens hem succes om in één week en binnen het gestelde budget een alternatief vinden dat aan de eisen voldoet. Die oplossingen zijn er wel, maar die kosten veel meer geld. Dat geld heeft Bleker niet. Als je ziet hoeveel dit kabinet bezuinigt op natuur, ligt het niet voor de hand dat het wel honderden miljoenen extra zou uittrekken voor de Westerschelde."

Gênant

Van Veldhoven reisde donderdagochtend af naar Brussel om Eurocommissaris Potocnik een brief te overhandigen, waarin D66 benadrukt te hechten aan de Europese afspraken om de natuur te beschermen. De Europese Commissie heeft een belangrijke rol om EU-lidstaten op het rechte pad te houden, óók op het gebied van natuur. Gerbrandy: "Griekenland houdt zich niet aan Europese regels, maar Nederland ook niet. Het is gênant dat Nederland druk uit Europa nodig heeft om voor de eigen natuur te zorgen. Ik ben blij dat in dit geval het internationale natuurbelang het heeft gewonnen van het lokale CDA-partijbelang."

Eer aan zichzelf

Van Veldhoven roept Rutte en Bleker op de ingebrekestelling niet af te wachten en de eer aan zichzelf te houden. "Zet de Hedwigepolder onder water! Dit dossier sleept nu al 8 jaar. Talloze onderzoeken bewijzen dat ontpolderen het beste is voor de natuur én de schatkist. Zelfs de internationale wetenschappers die Bleker aanvoert, twijfelen over zijn alternatieven. Het is tijd dat Bleker zijn verlies neemt."