Europarlement komt op voor democratie in Hongarije - Main contents
Het Europees Parlement voert de druk op de Hongaarse regering op. Zij moet de recente wijzigingen van de grondwet en andere wetten die de democratie en de rechtsstaat ondermijnen, terugdraaien. Zo niet, dan dreigen er sancties voor Hongarije. Het Europarlement start ondertussen de sanctieprocedure alvast op. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini was een van de initiatiefnemers van dit besluit.
Door ingrepen bij de rechterlijke macht, verregaande controle op de media, beperking van de rechten van de oppositie en andere maatregelen dreigt Hongarije af te glijden naar een éénpartijdictatuur, stelt Sargentini.
"De Europese Commissie neemt slechts op een drietal punten juridische stappen tegen de regering-Orbán en gaat daarmee voorbij aan de bredere context. De Raad van Ministers blijft beschamend stil. Gelukkig komt het Europees Parlement luid en duidelijk op voor de Europese waarden."
Artikel 7-procedure
Het Europarlement voert de druk op de Hongaarse regering verder op, door een begin te maken met de procedure van artikel 7 van het EU-verdrag. Dit artikel voorziet in waarschuwingen en sancties (zoals opschorting van het stemrecht in de Raad van Ministers) voor lidstaten die de Europese waarden ernstig schenden.
Sargentini: "De eerste stap in de procedure is het opstellen van een rapport over deze schendingen door de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement. Ik ben blij dat mijn voorstel om daarmee te beginnen vandaag is aangenomen."
"Natuurlijk is het nog niet te laat voor de Hongaarse regering om op haar schreden terug te keren", vervolgt Sargentini. "Dat zou de beste uitkomst zijn voor de Hongaren. Dan zou de Europese Unie ook sterker uit deze confrontatie komen."