Europees Parlement wil snel afspraken over spaargaranties

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, February 16 2012, 3:45.

Het Europees Parlement wil dat er snel Europese afspraken komen over de bescherming van spaarders, zodat spaarders in alle lidstaten weten waar ze aan toe zijn. Bij een faillissement van een bank moeten spaarders op korte termijn hun spaartegoeden tot 100.000 euro terug krijgen om zo paniek te voorkomen. Het Europees Parlement heeft hierover vandaag gestemd. Hiermee wordt de druk op de lidstaten opgevoerd om de vastgelopen onderhandelingen snel af te ronden.

Al sinds begin vorig jaar onderhandelen het Parlement en de lidstaten over de regels voor een zogenaamd Europees geharmoniseerd depositogarantiestelsel. Door vandaag over deze nieuwe afspraken te stemmen legt het Europees Parlement de bal bij de lidstaten. Zij zullen over de brug moeten komen als het gaat om de grootte van het garantiefonds, de termijn waarbinnen spaartegoeden worden uitgekeerd en de manier waarop het risicoprofiel bepalend is voor de bijdrage van banken. Ik hoop van harte dat er snel vooruitgang wordt geboekt, want deze afspraken laten al veel te lang op zich wachten.

De problemen rondom het faillissement van de IJslandse bank IceSave maken duidelijk dat we niet alleen in Nederland, maar in heel Europa de depositogarantiestelsels beter moeten in te richten. Daarmee geven we spaarders meer zekerheid, wat een belangrijke bijdrage levert aan het vertrouwen in het financiële systeem. Tijdens de financiële crisis in 2008 werd het bedrag dat spaarders krijgen uitgekeerd bij een bankfaillissement verhoogd van 40.000 euro naar 100.000 euro. Voorlopig voldoet dit bedrag, maar in de toekomst is een lager garantiebedrag gepast. Spaarders moeten zich meer bewust worden van het risico dat ze bij een bepaalde bank lopen, vooral als die stunten met hoge rentetarieven.