Europa maakt werk van duurzame overheidsfinanciën en groei

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, February 14 2012, 3:45.

In het afgelopen jaar zijn belangrijke stappen gezet om het fundament van onze economische en monetaire unie te versterken. Cruciale bouwstenen zijn de zes stukken wetgeving die de begrotingsdiscipline in Europa aanscherpen en lidstaten aanzetten tot structurele hervormingen om de concurrentiekracht te versterken. (het '6-pack'), het permanente noodfonds, het nieuwe Verdrag en de actie van de Europese Centrale Bank om voor 3 jaar 500 miljard te lenen aan de Europese banken. Het is nu zaak vooruit te kijken en ambitieus op de ingeslagen weg voor te bouwen naar duurzame economische groei in Europa.

Europees SemesterIn de komende maanden zal er veel werk worden verzet binnen het Europees Semester. Dat is een belangrijk onderdeel vastgelegd in het 6-pack, waarbij alle lidstaat ieder jaar langs de meetlat wordt gelegd. Daarbij gaat het niet alleen om het terugdringen van schulden en tekorten maar ook om structurele hervormingen die nodig zijn om economische groei en banen in Europa te garanderen. Als onderdeel van het Semester presenteerde Eurocommissaris Rehn deze week de eerste resultaten van het toezicht op het macro-economische beleid van de lidstaten. 12 lidstaten, waaronder Frankrijk, Spanje en Belgie, hebben ´code rood´gekregen. Dat betekent dat de Commissie een diepteonderzoek doet en met aanbevelingen komt, medio april. Het betreffende land wordt dan uitgenodigd in een nationaal hervormingsprogramma aan te geven hoe ze orde op zaken stellen. Voeren ze dat vervolgens niet uit dan kunnen er - net zoals in het Stabiliteits- en Groeipact - door de Europese Commissie sancties worden opgelegd.

Nederland valt niet onder de ´code rood´, maar het rapport van de Europese Commissie bevat wel kritiekpunten: de oplopende schulden van Nederlandse huishoudens en de negatieve ontwikkelingen op onze huizenmarkt. De discussie over deze onderwerpen is in Nederland al in volle gang. Bij ons laten onafhankelijke instellingen zoals de Nederlandse Bank, het Centraal Planbureau of de Autoriteit Financiële Markten regelmatig van zich horen, dat is niet in alle landen het geval. Ik heb er daarom het volste vertrouwen in dat wij deze problemen tijdig het hoofd kunnen bieden.

Euro-obligatiesIn het Europees Parlement wordt ook debat gevoerd over de invoering van Euro-obligaties. Eurobonds gaan de crisis niet oplossen en mogen geen excuus zijn om soms pijnlijke, maar nodige hervormingen door te voeren. Eurobonds kunnen wel in de toekomst een positieve bijdrage leveren aan een veel efficiëntere uitgifte van staatsobligaties. Zo is de uitgifte van staatsobligaties is dit moment nog versplinterd over 17 nationale markten. Ik heb daarom de Europese Commissie aangemoedigd om verder onderzoek te doen naar deze complexe materie.