Straatsburg deze week: 13 tot 16 februari 2012

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, February 20 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Slimme groei: EP maakt meer zendruimte voor snel mobiel internet vrij

Op woensdag 15 februari stemde het Europees Parlement in met de verdeling van zendruimte in de ether in de EU, het zogenaamde radiospectrum. Slim gebruik van het radiospectrum zorgt voor 4,3 procent van de jaarlijkse economische groei in Europa. De ruimte die beschikbaar komt door de overschakeling van analoge naar digitale televisie draagt direct bij tot innovaties en nieuwe dienstverlening. De vraag naar snel mobiel internet neemt bijvoorbeeld toe met 32 procent per jaar. Nederland heeft daarom al stappen gezet om veel van de nieuwe ruimte aan nieuwe en bestaande aanbieders van snelle mobiele internetverbindingen toe te wijzen. Een Europese aanpak maakt het voor de bedrijven mogelijk de technologie en de diensten in de gehele EU tegen lagere tarieven uit te rollen. Het is goed dat Europa nu stappen voorziet.

Lees verder:

Ook Nederlandse vissers schadeloos gesteld voor visstop Marokko

Tijdens het visserijdebat in het Europees Parlement op 14 februari jl. heb ik van Eurocommissaris Damanaki de toezegging gekregen dat, in navolging van de Spaanse vissers, ook de Nederlandse vissers schadevergoeding krijgen van de Europese Unie als gevolg van de in december vorig jaar afgekeurde verlenging van het visserijverdrag tussen de EU en Marokko van maart 2011 tot maart 2012. De Nederlandse vloot had 32,5% van de vangstrechten voor pelagische visserij in handen. De schade wordt geschat op een bedrag van rond 4 miljoen Euro. De details van de regeling zijn nog open.

Leer verder:

EP wil opheldering over anders inzetten 82 miljard Euro uit structuurfondsen voor bestrijding jeugdwerkeloosheid en ondersteuning MKB

Op dinsdag 14 februari heb ik, als woordvoerder Regionaal Beleid, namens het Europees Parlement opheldering gevraagd over de plannen van de Europese Commissie, bekend gemaakt door Voorzitter Barroso tijdens de Europese top op 30 januari, om 82 miljard Euro uit de huidige begrotingsperiode (tot en met 2013) in te zetten om de jeugdwerkeloosheid tegen te gaan en het MKB te ondersteunen.

Er is een misverstand ontstaan over hoe dit bedrag wordt opgebouwd; zelfs of het bestaand, of tóch nieuw geld betreft. De regionale fondsen tot 2013 zijn namelijk al onder de lidstaten verdeeld. Zij op hun beurt hebben de besteding ervan vastgelegd in operationele programma's. Wanneer het geen nieuw geld betreft is dit bedrag alleen te verklaren uit een tekort in de opnamecapaciteit in de regio's van Europese fondsen, wat eveneens een kwalijke zaak zou zijn.

Meer informatie: