Weblog Week 7

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, February 20 2012.

Zondagmorgen lokale radioprogramma gepresenteerd van 10 tot 12 uur. Was bijzonder programma doordat ik net voor de start hoorde van overlijden van Whitney Houston. En daar dus ook aandacht aan besteed, o.a. door enkele nummers van haar te draaien: Didn't we almost have it all, I will always love you en one moment in time. Ging prima qua presentatie etc..

Daarna rustige zondag met nog een rondje schaatsen op ondergelopen weiland en een bezoekje aan een woning waarvan werd gemeld dat er (vorst)lekkage zou zijn in de woonkamer. Dat klopte dus moet de loodgieter hier komen kijken. Vorstschade ondanks feit dat huis wel volledig verwarmd was, maar wel leeg staat. Tja, dat kan gebeuren.

Maandag makelaars-kantooroverleg, en daarna naar Boxmeer voor een werkbezoek. Daar eerst een radio-interview over enkele ruimtelijke problemen in Boxmeer en gesprek met enthousiaste radiomedewerk(st)ers. Zelf ben ik ook vrijwilliger bij lokale omroep en zo hebben we snel een band en begrip. Nadien ontvangst door de burgemeester en regionale betrokken VVD-politici. We spreken over de regionale ziekenhuisproblematiek en de kansen die dit biedt voor Boxmeer, o.a. door komst van een particulier ziekenhuis met zorghotel. Zou geweldige werkgelegenheidsfactor zijn. Ook gepraat over enige leegstand en de woningvraag uitval. Gemeente gaat hier nu zelf als projectontwikkelaar huizen laten bouwen op een onverkoopbaar perceel grond tegenover het nieuwe gemeentehuis. Ik weet niet of ik dat de goede rol voor gemeente vind en hoop dat dit goed komt. Ik voel er meer voor dat de gemeente alleen de bestuurlijke rol pakt en zaken mogelijk maakt en de risico's overlaat aan de marktpartijen.... We lopen daarna samen door het centrum en zo zie ik wat er wordt bedoeld met leegstand en verloedering. Enkele panden staan al meer dan 10 jaar leeg en de gemeente en de ontwikkelaars verwijten elkaar daarvoor hoofdverantwoordelijk te zijn. Plannen worden ambtelijk niet snel beoordeeld of er zijn te veel eisen. Tot slot heb ik een leuke discussie met diverse direct betrokkenen bij die verloedering, waarbij allerlei zaken aan de orde komen, ook zaken als geluidsoverlast van (illegale) horeca-activiteiten en de kansen voor mega-stallen. Ik hoor van een raad die niet alle informatie krijgt en geef aan dat men daar geen genoegen mee kan nemen. Raad is kaderstellend maar ook controlerend en daarvoor is alle info nodig. We spreken ook over handhaving. Vraag één is voor mij altijd of dit echt niet kan worden gelegaliseerd (zoals een nieuwe horeca-gelegenheid of nieuwe functie voor een pand) en alleen als er zwaarwegende redenen zijn om op te treden dan moet dat ook gebeuren en dan ook doorpakken. Bij verloedering kan dat ook bestuursdwang betekenen, dus optreden en opruimen op rekening van betrokkene. Ik ben dan op tijd terug in Winterswijk voor het presidium. Daarbij blijken andere fracties elkaar op een onheuse manier de maat te nemen in zake integriteit, vooral met betrekking tot belangen bij het streekziekenhuis Koning Beatrix (SKB). De gemeenteraad gaat niet over de mogelijke fusie en toekomst van dat SKB, maar we willen natuurlijk allemaal een goede zorgvoorziening in de buurt, en liefst Winterswijk, houden. Maar wat daarin wijs is voor de toekomst, is niet aan de gemeente maar aan de directie.

We nemen ook de komende gemeenteraadsvergadering agenda door. Er zijn alleen maar akkoord stukken, zal dus korte vergadering zijn. Daarna een overleg met het college en het MT van de gemeente Winterswijk, waarbij alle huidige ontwikkelingen worden besproken en dan vooral ook het oordeel over de samenwerking tussen raad en college en ambtenaren. Zelf leg ik hier vrij duidelijk neer dat het mij logisch lijkt dat de gemeente mee gaat doen in een herindeling, een opschaling, omdat we meerdere taken niet meer zelfstandig kunnen doen. Na afloop van dit overleg heb ik met de VVD-wethouder ook nog overleg met het afdelingsbestuur over de toekomstige taakverdelingen in de VVD-fractie in Winterswijk. Dat loopt allemaal niet vanzelf, maar we komen daar wel uit.

Dinsdagochtend vroeg op en Gerrie brengt mij voor zessen naar de trein. Ik lees onderweg nog stukken en de reis verloopt vlot. Ik ben alleen bijzonder verkouden ! Rest van de dag tamelijk standaard: medewerkersoverleg, fractievergadering, vragenuurtje etc. Als extra heb ik nu ook bezoek van een groep sociale geografie studenten, waarmee ik een leuke discussie heb over mijn stappen als planoloog richting politiek en de langstudeerders-boete en alle effecten daarvan. Ik hamer op de eigen verantwoordelijkheid. Verder kiezen we als contactgroep Duitsland een nieuwe voorzitter na het aftreden van Frans Timmermans. Het wordt Roland van Vliet van de PVV, die ook wil investeren in goede contacten met buitenlandse parlementen. Goede zaak ! Dan een procedure vergadering commissie E.L. en I. En ter afsluiting van de dag zit ik een Algemeen Overleg voor over Inkoop en Palmolie.

Woensdagochtend het volgende overleg met de onderzoekscommissie voor Huizenprijzen. Onderzoek krijgt steeds meer vorm. Direct daarna Algemeen Overleg Tuinbouw waarin ik aandacht vraag voor besteding rest-gelden van EHEC crisis, en ook vooroverleg met NMA om in gevallen van crisis ook afspraken over aanbod te kunnen maken. We denken ook over de toekomst van de glastuinbouw, eventueel met een soort "tuinbouwgrondruilverkaveling".

Het Algemeen Overleg Visserij gaat over de foute gedachte dat Nederlandse vissers de oceaan leegvissen. En verder vraag ik aandacht voor vervolg op mijn motie over "paling over de dijk", en ook voor de schaderegeling voor de palingbinnenvissers. Later ben ik voorzitter bij een Algemeen Overleg over het Behandelvoorbehoud Geschillenbeslechting en Raad voor Concurrrentievermogen. Na afloop een gesprek met Henri Wullink, de directeur van SWS Hameland. Hij praat mij bij over de naaste toekomst van dit regionale bedrijf. Heb alle begrip voor enkele problemen die hij tegen zal komen en ik denk dat er goede toekomst kan zijn voor sociaal werkvoorzieningschap in Achterhoek. Daarna lezen, mails beantwoorden en ook kijken bij debat van collega Schaart over Nedcar. Dat gaat collegiaal, met uitzondering van enkele fracties die het echt scherp politiek maken en die naar mijn mening niet echt aansluiten bij vraag van medewerkers op de tribune. Nadien ook voetbal kijken. Arsenal krijgt pak slaag van Milan.

Donderdagmorgen fractiecommissie Omgeving, waarin we ook spreken over de uitkomsten van de commissie Spoor. Ik krijg verder steun voor mijn inbreng in Algemeen Overleg Recreatiewoningen op 1 maart a.s. Later een gesprek met mr N. Koeman, van de Raad van de Leefomgeving over het advies inzake de Omgevingswet. Vervolgens procedurevergadering over wijze van bespreken van het rapport commissie Spoor. Ik ga meteen door naar een bijeenkomst in Nieuwspoort over een ongewenst ruimtelijk project in Hengelo. Gaan ze een extra winkelcentrum maken en daarmee bestaand centrum zwaar benadelen.

Ik leg uit hoe ik daar naar kijk en zeg toe te vragen of de "verstedelijksladder" al wordt toegepast. In de avond dan een Vervolg Algemeen Overleg over Tuinbouw, waarin enkele moties worden ingediend. Dan is het afwachten tot er gestemd kan worden. We kijken naar voetbal en lezen en praten.

Direct na middernacht wordt er dan gestemd.

Vrijdag morgen met de trein naar Winterswijk. Ik loop van het station naar de Rotary bijeenkomst en heb daarna overleg over een bezoek van onze Duitse zusterclub aan onze streek. We stellen het programma vast. De zoon en dochter halen me dan op bij de Rotary. Met het eten zijn mijn kleinzoon en dochter ook bij ons. Leuke wekelijkse traditie die maakt dat ik ze met regelmaat zie. Helaas moeten we in de loop van de middag kennis nemen van het ski-ongeval van Johan Friso. Dat is echt heel triest, en natuurlijk vooral voor zijn directe familie en relaties en hem zelf. Laten we de ontwikkelingen nu eens even rustig afwachten. Respect is belangrijker dan onze nieuwsgierigheid lijkt me. De reactie van onze minister president Rutte tijdens de persconferentie vond ik dan ook heel terecht en goed. Niet speculeren en ook andere zaken naar behoren toelichten en afwikkelen. Niet alles tegelijk doen. 's Avonds mijn broer helpen met de belasting aangifte. Zaken weer vlot geregeld.

Zaterdagmorgen eerst naar een VVD overleg. Goede afstemming van de lopende zaken is van belang. Dan boodschappen doen en bij de bakker zie ik een voormalige werkgeefster, Jannie Boeyenk, van de kaasboerderij waar ik vroeger vakantiewerk deed. Zo kom je hier in de Achterhoek elkaar nog wel weer tegen. Dan mijn web log maken en 's middags nog bezoek van kennissen die ook een aardwarmte systeem in de woning willen installeren. Wij kunnen alleen maar positief zijn over dit verwamingssysteem. Op den duur wil ik ook nog een keer zonnepanelen voor eigen electriciteit opwekking in de tuin leggen. De avond wordt ingevuld met een buren visite van nieuwe jonge mensen die bij een boerderij zijn komen "inwonen". En dan verder een beetje reces houden,

maar toch nog wel actief maar dat leest U volgende week.

Johan Houwers