VVD wil grondwet aanpassen (volledig persbericht)

Source: K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, published on Thursday, February 23 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

De VVD wil de positie van het parlement bij de interpretatie van internationale afspraken verstevigen. Volgens de Grondwet werkt internationaal recht in Nederland rechtstreeks door. Dit leidt ertoe dat internationale verdragen, ook als deze al tientallen jaren geleden zijn gesloten, ruim geïnterpreteerd kunnen worden.Fractievoorzitter Blok: “Als politieke partijen iets willen kan het initiatief stuiten op een ‘waarschuwing’ van de regering dat het plan ‘waarschijnlijk’ in strijd is met internationaal recht.

De VVD heeft al jaren de wens - en staat daarin niet alleen - om immigranten niet direct toegang te geven tot alle sociale zekerheidsrechten, maar ze deze geleidelijk te laten verdienen. Maar voorstellen daartoe worden tot nu toe door de regering en de Raad van State afgewezen omdat daarvoor geen ruimte zou zijn in de verschillende internationale verdragen. Verdragen die dateren uit een tijd dat er nog nauwelijks sprake was van sociale zekerheid en immigratie. Vervolgens dooft het debat omdat het parlement zich neerlegt bij die inschatting, er is geen discussie over hoe ver deze verdragen moeten reiken.”De initiatiefwet van de VVD die moet regelen dat immigranten inburgeren (zoals de taal spreken) alvorens gebruik te kunnen maken van sociale voorzieningen, werd in het verleden op dergelijke gronden door regering en Raad van State bekritiseerd.

Om een dergelijke modernisering van sociale zekerheidswetgeving wel mogelijk te maken moet het parlement veel preciezer gaan aangeven hoe internationale verdragen geïnterpreteerd moeten worden. Dat vraagt een aanpassing van de Grondwet. Of er in een specifiek geval sprake is van een schending van de fundamentele rechten van de mens, is volgens Blok aan de onafhankelijk rechter. “Dat betekent niet dat de rechter het enige woord heeft over die fundamentele rechten, hoe je ze moet interpreteren en in hoeverre je hun betekenis mag oprekken. De rechter moet ook houvast hebben aan de bedoeling van de wetgever en de interpretatie die de wetgever aan de mensenrechten gaf”, aldus de liberaal.

De door de VVD voorgestelde grondwetswijziging brengt de positie van het parlement, de regering en de rechterlijke macht weer in balans.