Pró Polen!

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, February 23 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Ze noemen het een ‘meldpunt Midden- en Oost-Europeanen', de website van de partij van Geert Wilders die verleden week werd gelanceerd. Ik noem het een mediastunt van een persoon en zijn partij die hiermee hun xenofobische grondstelling herbevestigen. Waar het voorheen de moslims waren die het moesten ontgelden, heeft de PVV zijn pijlen nu gericht op een nieuwe groep buitenlanders: Midden- en Oost-Europeanen. In de beeldvorming spreekt men dan vaak van mensen met de Poolse nationaliteit.

Ik noem het een mediastunt omdat de heer Wilders en kompanen maar al te goed weten dat een website met een insteek als deze tot heftige reacties zou gaan leiden. En zoals het media en politici betaamd, was het een gedrang voor de microfoon om duidelijk te maken hoezeer men het er wel of niet mee eens was.

Maar er gebeurde nog iets bijzonders. Het Europees Parlement kreeg lucht van dit initiatief en reageerde onder leiding van de EVP-fractie in ferme bewoordingen. Dat is niet zo verwonderlijk. De Europese Unie is gebouwd op de wens naar permanente vrede op het Europese continent, de gedachte dat samenwerking tussen de Europese landen de nationale economieën versterkt en dat met samenwerking het welzijn van alle Europeanen het beste gediend wordt. Dat geloof is de basis van het hedendaagse Europa. Want juist tolerantie naar elkaar heeft ervoor gezorgd dat wij in Europa nu 67 jaar vrede kennen, dat onze economie in rap tempo is gegroeid en ons welzijn nog altijd is geborgd. In dit licht wens ik nog een saillante herinnering in het leven te roepen. Het waren immers ook de groot- en overgrootvaders van de Poolse mannen en vrouwen die nu door de Partij Voor de Vrijheid in een hoekje worden gedreven, die meevochten voor de bevrijding van Nederland in 1945.

Ook vandaag hebben wij de Polen en andere inwoners van Midden en Oost-Europa nodig. Door krimp en vergrijzing ontstaan er tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt in bepaalde sectoren, zoals de tuinbouw en de zorg. Beide belangrijke onderdelen van onze economie. Echter, anders dan in ’45 wordt de hulp nu minder op prijs gesteld, zo lijkt het. Dit kan ik niet accepteren. Ik kan niet accepteren dat wij als land vergeten waar wij vandaan komen, waar wij onze vrijheid en welzijn mede aan te danken hebben en hoe je als samenleving met elkaar omgaat. Daarom steun ik de website: www.propolen.nl en nodig ik u uit om hier ook UW stem te laten horen!