Dokter Tlou: God is niet blij met de bisschop

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, February 24 2012, 10:03.
Dokter Tlou: God is niet blij met de bisschop
Bron: Blog Judith Sargentini

Europarlementariër Judith Sargentini is op reis in Zuidelijk Afrika. Eerste stop is Lusaka, Zambia, waar leden van het Europees Parlement Afrikaanse parlementariërs ontmoeten om de ontwikkelingssamenwerking te evalueren.

Dag twee van onze gezamenlijke vergadering, en ik begin me al wat opgelaten te voelen door de beleefdheid van alle sprekers, waardoor er niets gezegd wordt wat ik niet al heel vaak eerder heb gehoord.

De spreekster over hiv en aids , dokter Sheila Tlou, directeur van UNAIDS voor Zuidelijk Afrika startte een powerpointpresentatie en gaf een overzicht van de cijfers en feiten.

  • vierendertig procent van de Hiv-geïnfecteerden in de wereld woont in Zuidelijk Afrika,
  • eenentwintig procent van de jonge vrouwen is besmet tegen zeven procent van de jonge mannen, want jonge vrouwen hebben onbeschermde seks met oudere mannen.
  • Kinderen worden al in de baarmoeder besmet. Enzovoort, enzovoort.

Ik schaam me er voor, maar zeg het toch maar: What's new? Mijn Afrikaanse collegae trokken geen wenkbrauw op en wilden allemaal het woord om te vertellen wat ze allemaal al deden in hun land, en hoe UNAIDS haar werk beter zou kunnen doen.

ABC

Maar toen kwam het. Dokter Tlou ging onverstoord verder: Het onderwijzen van A en B zonder C is gevaarlijk. Uitleg:

  • A staat voor Abstain (onthouden)
  • B staat voor Be Faithfull (trouw zijn)
  • C staat voor Condomize (condooms gebruiken)

Een ieder die zegt dat C leidt tot losbandig seksueel gedrag, vergeet dat jongeren gewoon seks hebben. Een verbod op prostitutie zoals bestaat in een aantal zuidelijk Afrikaanse landen, laat de sekswerkers onbeschermd en dat verhoogd het besmettingsgevaar. De criminalisering van homoseksualiteit maakt het onmogelijk om mannen die seks hebben met mannen bescherming te bieden. Drie taboes in anderhalve minuut. En dat aan een tafel met Zambianen en Malawianen die homo's tien jaar of langer in het gevang smijten.

Afrikanen en Europeanen, we gingen allemaal wat rechter op zitten.

Discussie met mijn bisschop

Toen kwam de uitsmijter: Ik ben zelf een katholiek, zei dokter Tlou, en ik heb altijd discussies met mijn bisschop. Ze vertelde hem:

God is niet blij met jou, want jij doet je werk niet goed. Jij preekt onthouding en trouw, en als ze dat niet doen, preek je hel en verdoemenis. Maar ondertussen raken mensen nog steeds besmet met hiv. God is wel blij met mij, want ik doe mijn werk goed. Ik deel condooms uit en de besmettingsratio gaat omlaag.

Ze zei het met een lach, maar ze was bloedserieus. En ze durft ter discussie te stellen wat bijna niemand durft: de Rooms-katholieke Kerk en de Orthodoxe Islam, vreemde bedgenoten aldus Tlou, houden seksuele emancipatie tegen en zijn daarmee medeschuldig aan de aidsepidemie. Ik ben onder de indruk van haar kracht. Die mevrouw kan eigenhandig veranderingen teweeg brengen. Of misschien is het met hulp van haar God.