Servië klaar voor kandidaat-lidmaatschap Europese Unie

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, February 28 2012, 17:06.

Europarlementariër Marije Cornelissen verwelkomt het voornemen van de Europese ministers om Servië het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te verlenen. Het land werkt volledig samen met het Joegoslavië-tribunaal en er zit vooruitgang in de relatie met Kosovo. Met de kandidaatsstatus op zak moet Servië gaan werken aan de broodnodige hervormingen op het gebied van justitie, fundamentele rechten en corruptiebestrijding. Pas als de Servische wetgeving op gelijk niveau is met de Europese, mag het land lid worden van de Europese Unie.

Achter gesloten deuren

De onderhandelingen over toetreding vinden nu vaak plaats achter gesloten deuren. Cornelissen wil daar verandering in:

“Servië heeft diepgravende hervormingen nodig op gebied van justitie, bestrijding van corruptie en de bescherming fundamentele rechten. Om er zeker van te zijn dat Servië daadwerkelijk voortgang boekt op dit gebied wil ik meer transparantie in het toetredingsproces, zodat we het op de voet kunnen volgen.”

Cornelissen wil onaangename verrassingen in het toetredingsproces voorkomen, zoals vorig jaar toen ze een intern EU-rapport in handen kreeg dat verontrustende ontwikkelingen rapporteerde over hervormingen van de Servische rechterlijke macht. “Een goed functionerende en onafhankelijke rechterlijke macht moet een absolute prioriteit te zijn voor elk land dat toe wil treden tot de Europese Unie”, aldus Cornelissen.