Turkije: Burgerlijke vrijheden centraal in jaarbeoordeling.

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Thursday, March 1 2012, 1:48.

In het vandaag in de Buitenlandcommissie van het Europees Parlement gestemde rapport van Ria Oomen-Ruijten (rapporteur voor Turkije) wordt scherpe kritiek geuit op beperkingen van de burgerlijke vrijheden in Turkije. "De aanklachten op grond van de antiterreur wetgeving tegen onder andere journalisten en parlementariërs zijn een aanslag op de democratie en rechtstaat in Turkije. De anti-terreurwetgeving is te ruim geformuleerd en het buitenproportioneel lange voorarrest komt in de praktijk neer op een veroordeling zonder proces, hetgeen in een functionerende rechtstaat niet acceptabel is", aldus CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten.

Ria Oomen-Ruijten: "De onderhandelingen zijn nu al jarenlang aan de gang en de vaart is er uit. Het is goed dat de Europese Commissie nieuw elan wil aanbrengen via een nieuwe , positieve agenda voor de betrekkingen tussen de EU en Turkije. Nieuwe dynamiek is nodig om het proces geloofwaardig te houden."

"Turkije en de EU hebben elkaar nodig. De Turkse economie is booming en daarvan profiteert de EU. Maar ook op andere terreinen zoals op gebied van energie of de bestrijding van terrorisme valt er door beter samen te werken voor zowel Turkije als de EU nog veel te winnen. Ook in het buitenlandbeleid kunnen we elkaar versterken. Turkije heeft bewezen een positieve rol te kunnen spelen in een turbulente regio ." aldus Ria Oomen-Ruijten die het belang onderstreept de onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

NB: het ontwerprapport kunt u hier downloaden: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/organes/afet/afet_20120229_0900.htm