Weblog week 9

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, March 6 2012.

Zondagmorgen 26-02 eens niet mijn twee wekelijkse lokaal radioprogramma gepresenteerd, want ik ben uitgenodigd door TV Gelderland voor een bijdrage in het programma "in gld live", voor een toelichting op de situatie rond het mogelijk samenwerken van ons streekziekenhuis SKB in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Ik krijg keurig de tijd om uit te leggen dat we zeker een ziekenhuis voorziening in Winterswijk zullen houden, en dat mijn verwachting is dat we alles moeten doen om voldoende ziekenhuiszorg en specialismen in de (Oost) Achterhoek te houden. Dat is ook het allerbelangrijkste. En we gaan uit van goede tot zeer goede specialistische kwaliteit, dat willen de verzekerden, de patiënten, en daarmee dus ook de verzekeraars. Ook de specialisten zelf zitten op een lijn van een minimaal aantal verrichtingen om daarin voldoende bekwaam te zijn. En zegt U nu zelf waar U geopereerd wilt worden: dichtbij huis of door de beste bekwame chirurg. Het liefste natuurlijk beide, maar als de keuze moet worden gemaakt of als we twijfelen gaan we toch voor de beste kwaliteit, en als dit dan ook nog kan worden gecombineerd door een kostenvoordeel als artsen iets vaker doen en daardoor sneller en beter kunnen. Dichtbij is natuurlijk noodzakelijk de basis ziekenzorg, de spoedeisende hulp (binnen 45 minuten na telefoontje in ziekenhuis) en de verloskunde. Ik ben wel tevreden over het gesprek en mijn inbreng-ruimte. Daarna thuis fractie-stukken lezen en dan ga ik naar vrienden, gezellig.

Maandag middag Anne Mulder van trein gehaald en samen met hem en enkele VVD raadsleden naar het ziekenhuis voor gesprek met SKB-directeur en werkbezoek. Dan ook gesprek met de beslissers bij Menzis, de grootste zorgverzekeraar in de Achterhoek. Dan eet Anne bij ons thuis mee, en geniet van mijn moeder's zuurkool met spek en worst. We gaan samen naar onze plaatselijke schouwburg waar tussen de 350 en 400 mensen interesse hebben in de mening van de diverse betrokkenen bij de eventuele samenwerking tussen SKB en SZ. Anne geeft onze mening helder weer en al snel wordt duidelijk dat er inderdaad in alle varianten van de samenwerking een ziekenhuis in Winterswijk zal blijven, en dat is anders dan menig actievoerder in Winterswijk had aangekondigd. Nu gaat het ook nog om de vraag of er wel een samenwerking moet komen en of een grotere schaal altijd voordelen biedt. Antwoord neen, maar hier waarschijnlijk wel. Nadien nog een praatje met bezoekers, een drankje en daarna thuis met Gerrie nog een wijntje op de bank.

Dinsdag morgen heel vroeg met de auto naar station en dan met trein naar Den Haag. Vertrek 5.50 uur. In Den Haag de standaard dinsdag met nog ontvangst van petitie aangeboden door 100 jarige hondenbeschermingsvereniging. We nemen in de plenaire zaal afscheid van Job Cohen, die in de krokus-reces periode zijn aftreden had aangekondigd. Hij krijgt ook applaus van tribune, maar reageert daar nauwelijks op. Toch aangedaan zo lijkt het.

Dinsdag avond heb ik enkele interessante presentaties over de nieuwe Omgevingswet georganiseerd voor leden van de fractie. Vanuit het ministerie door o.a. Edward Stigter, en daarna door prof. Klaas van Egmond en VVD-er Ed Nijpels. Heel informatief. Dan een biertje op goede afloop van informatie bijeenkomst bij Nieuwspoort. Spreek daar geregeld diverse mensen en feliciteer Lutz Jacobi met haar besluit zich ook kandidaat te stellen voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Ik werk vaak en veel samen met Lutz op de tuinbouw en visserij dossiers.

Woensdag dan diverse vergaderingen, een overleg met Ger Koopmans over de kansen en gevaren van een stallingsfonds voor glastuinbouwbedrijfsgronden, een systeem waarbij er een fonds wordt gevormd en met de gelden uit dat fonds kwekerij gronjden worden gekocht en zo bewaard voor de glastuinbouw voor de toekomst.

Dan bezoek van afdeling Druten die ik in twee sessies uitgebreid spreek over het werken in de Tweede Kamer. Tussentijds ben ik aanwezig bij een Rondetafelgesprek over het permanent maken van de Crisis- en Herstelwet. Dit ga ik nu verder behandelen in overleg met collega Charlie Aptroot. De gasten zijn allen zeer (positief) kritisch, soms omdat ze liever meteen de nieuwe Omgevingswet ingevoerd zien worden, soms omdat ze dit gewoon niet zien zitten, een aparte procedure. Dan ga ik naar een discussie-bijeenkomst met ongeveer 200 architecten, wetenschappers en andere belangstellende over de nieuwe omgevingswet en de ruimtelijke ordening. Helaas ontbreekt Sander de Rouwe door ziekte, maar ik kan als forum-lid de diverse vragen goed beantwoorden. De avond is zeker interessant en ik poneer onze opstelling waarbij we inzetten op meer flexibiliteit in bestemmingen. Meer mogelijk maken in gebouwen. Niet alles willen regelen en als overheid ook meer ontwikkelingsrisico laten bij de marktpartijen.

Donderdag divers overleg, o.a. met een zelfstandige scholier die mij komt interviewen, de voorzitter van de sectorraad paarden en dan aan het einde van de middag een Algemeen Overleg over het intrekken van de wet over de verplichting voor gemeentes om alle bewoners van recreatiewoningen die er op 31-10-2003 al woonden en nu nog wonen een persoonlijke gedoogbeschikking te geven als ze aan de voorwaarden voldoen of anders te gaan handhaven. Door de intrekking van de wet dreigt opnieuw onzekerheid. Zie voor mijn opstelling en inbreng onze site. De VVD wil graag op den duur het verschil tussen permanent wonen en "recreatief" wonen opheffen. Gemeentes zouden dan ook vaker een dubbelbestemming moeten opleggen, zodat wonen en recreatie allebei kunnen. Daarna heel veel leeswerk gedaan en mails beantwoorden.

Vrijdag ga ik vroeg (7.15 uur) op pad en ik heb geluk dat ik met onze fractievoorzitter Stef Blok in de dienst-auto kan meerijden naar ons werkbezoek aan Venlo. We komen ruim op tijd, want er zijn geen files. De wethouders Satijn en Beurskens en fractievoorzitter Heuvelings zijn present en zo hebben we als VVD-ers veel contact met elkaar. Dat geeft ons extra kansen om zaken te regelen, en elkaar te helpen met informatie. We kijken samen met Stef Blok, Karin Straus, Janneke Snijder en Afke Schaart naar het terrein van de Floriade, krijgen daar toelichting van Paul Beck en Jan Linssen op de economische betekenis van die Floriade en het blijvende gebruik van de gebouwen en het terrein in de toekomst. Het hoofdgebouw is zelfs energieleverend. Ook kijken we bij Scelta, een champignon bedrijf dat alle onderdelen van de champignon verwerkt en dit op een heel hoog niveau doet. Jan Klerken heeft een fantastisch bedrijf en geeft prima uitleg en serveert ook een heerlijke (champignon) lunch. Tussentijds word ik gebeld met de uitkomst van het overleg van de directies van de ziekenhuizen. Er komt geen vervolg op dit moment. Nog wel embargo tot later vanmiddag. Ik ga dan naar station Blerick en reis per trein naar Didam, naar FocuzTV. Daar ben ik gast in de 100e uitzending en kan uitleg geven over de SKB en SZ ziekenhuis gesprekken en de avond in Winterswijk. Ik kan nu de laatse ontwikkeling ook betrekken bij mijn verhaal. Onze VVD verwachting dat er een ziekenhuis-vorm in Winterswijk zal blijven komt uit. Ontmoet daar ook Tom ten Dolle, als vertegenwoordiger van Hesselink koffie. Leuk. Dan met trein toch naar huis, hoewel ik wel morgen weer in Den Haag moet zijn.

Zaterdagmorgen rijd ik 6.30 uur naar Den Haag en daar ben ik dan mooi op tijd voor de bijdrage aan de Nieuwe Ledendag van de VVD in het Tweede Kamergebouw. Ik mag een viertal keren een groep rondleiden en tussentijds vertellen over ons werk. Leuk en men is zeer geinteresseerd. Ik spreek meerdere nieuwe leden waaronder Henk Duijverman uit Lichtenvoorde, maar ook een tuinders-vrouw, een echte ondernemer. En verder vele enthousiaste liberalen.

Dat we steeds bij de afsluiting in de plenaire zaal zitten wordt extra gewaardeerd, zeker als premier Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok de zaal toespreken. Wij gaan als Tweede Kamerleden op zo'n dag ook graag even op een andere stoel zitten, bij voorbeeld in vak K, het kabinetsvak. Zelf mag ik ook nog een vraag vanuit het publiek over ruimtelijke ordening beantwoorden, en ik kan de vragensteller gerust stellen: de VVD wil minder regels, minder onderzoek en flexibeler bestemmingen. Nu ook maar werken aan zo'n opstelling van de gemeentes........

Als ik naar huis rijd, heb ik een tevreden gevoel en ook een aangekondigde lifter in de auto, Tom Buunk uit Winterswijk, een vriend van onze zoon, die als nieuw lid vanmiddag aanwezig was. Volgende keer hoop ik nog weer meer Achterhoekers te ontmoeten als nieuw lid !

Als U interesse hebt, meld U aan en anders hoop ik dat u volgende week weer mijn weblog leest.

Johan Houwers

Meer VVD nieuws vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

op TWITTER : @johanhouwers

Reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943