Emine Bozkurt onderscheiden voor inzet Bosnische gemeenschap

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Monday, March 5 2012.
Emine Bozkurt onderscheiden voor inzet Bosnische gemeenschap
Bron: Blog Emine Bozkurt

Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement, is afgelopen weekend in het zonnetje gezet door Platform BiH, de organisatie van burgers uit Bosnië-Herzegovina in Nederland. Ze werd benoemd tot ‘persoon van het jaar 2011’. Dat heeft ze te danken aan haar inzet voor de Bosnische gemeenschap. Bozkurt maakte zich onder meer hard voor het verbeteren van de rechten van vrouwen die tijdens de oorlog slachtoffer werden van seksueel geweld.

Bozkurt heeft een strategie geïnitieerd om ervoor te zorgen dat vrouwen die tijdens de oorlog slachtoffer werden van seksueel geweld eindelijk aandacht en gerechtigheid kunnen krijgen. Dat houdt in dat er betere nazorg komt, bijvoorbeeld via medische en psychologische hulp. Maar ook dat er prioriteit wordt gegeven aan de vervolging en berechting van daders. Bozkurt heeft ervoor gezorgd dat het ministerie van Mensenrechten in Bosnië-Herzegovina en de UNFPA actief werken aan de strategie.

Friends of Bosnia and Hercegovina

Bozkurt heeft daarnaast de groep ‘Friends of Bosnia and Hercegovina’ in het Europees Parlement opgezet, waarvan ze nu ook voorzitter is. Daarmee wilde zij laten zien dat de deur van de EU open staat voor Bosnië-Herzegovina. Ook wilde ze parlementariërs en civil society uit het land een platform geven in het Europees Parlement. Bij de lancering waren onder anderen Eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle en minister voor Buitenlandse Zaken van Bosnië-Herzegovina Sven Alkalaj aanwezig. De Friends-groep is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke schakel in de samenwerking tussen Bosnië-Herzegovina en de EU.

Tot slot heeft Bozkurt in de commissie Buitenlandse Zaken als woordvoerder Bosnië-Herzegovina namens de sociaaldemocraten rapporten over Bosnië en Herzegovina geschreven. Daarin stond centraal in hoeverre het land aan de eisen voldoet om in aanmerking te komen voor EU-lidmaatschap. In het kader van haar woordvoerderschap heeft ze werkbezoeken afgelegd aan het land. Die gaven haar input voor de rapporten in het Europees Parlement. Ook is zij aanwezig geweest bij de herdenking van Srebrenica en heeft zij een conferentie over de rechten van de diaspora georganiseerd.

De weg naar de EU

Bozkurt is vereerd met de onderscheiding: “Ik waardeer het dat het Platform BiH de moeite neemt om mensen die hen een warm hart toedragen op deze manier te bedanken. Maar nog belangrijker vind ik het natuurlijk dat er samengewerkt wordt om de situatie in het land te verbeteren. Samen staan we sterker. Want meer dan 85 procent van de Bosnische bevolking wil graag een betere toekomst voor hun land en toetreding van het land tot de EU. De weg van Bosnië en Herzegovina naar de EU heeft heel veel steun nodig. Het is cruciaal dat de mensen de leiders daar aansporen alles in het werk te stellen om hervormingen die nodig zijn voor EU-integratie door te voeren.”

Bron afbeelding: flickr / mag3737