Europees Bankentoezicht moet worden aangescherpt

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, March 6 2012, 2:58.

De Europese toezichthouder op banken moet internationale systeembanken kunnen dwingen om meer kapitaal aan te trekken. Veel Europese banken verkeren sinds de financiële crisis in slechte gezondheid. Door meer kapitaal in kas te houden kunnen banken de problemen zoals die van Europese lidstaten en economische tegenvallers beter weerstaan. Vandaag heb ik in het Europees Parlement voorstellen gedaan om dit te bereiken.

Eerder dit jaar kreeg de Europese Bankenautoriteit EBA via een noodprocedure de mogelijkheid om de kapitaaleisen voor 71 Europese banken tijdelijk te verhogen. Het is zaak de bevoegdheden van EBA verder aan te scherpen. EBA moet een centrale rol krijgen bij het vaststellen van de kapitaalbuffers voor banken die over de eigen landsgrenzen zaken doen. Nationale toezichthouders kunnen verder gaan dan de Europese eisen, maar moeten daarvoor wel eerst toestemming krijgen van EBA. Op die manier zijn de spelregels voor iedereen gelijk.

Naast het aantrekken van meer kapitaal moeten banken ook de kwaliteit van hun kapitaalbuffers verbeteren. De kwaliteitseisen voor kapitaalbuffers moet drastisch worden aangescherpt. Zo werd er altijd vanuit gegaan dat staatsobligaties zonder risico waren. Daar is sinds de Eurocrisis grote verandering in gekomen. EBA moet de banken daarom dwingen hun risico's beter te spreiden.

Het Europees Parlement zal de komende weken verder onderhandelen over de voorstellen voor het aanscherpen van de kapitaaleisen voor banken.