Europese kieslijsten: Teken voor meer Europese democratie - Main contents
Kiezers in alle EU-landen zouden op politieke kopstukken als Daniel Cohn-Bendit en Guy Verhofstadt moeten kunnen stemmen. Zo worden de Europese verkiezingen een echte en eerlijke strijd om de Europese macht. Daarvoor zijn Europawijde kieslijsten nodig. Het Europees Parlement stemt volgende week over een voorstel om vijfentwintig parlementszetels te reserveren voor deze grensoverschrijdende kandidaten. Maar het is onzeker of dit voorstel het haalt. Daarom roept Europarlementariër Judith Sargentini iedereen op om steun te betuigen op de website More Democracy in Europe.
Update: De stemming is wederom uitgesteld.
Het voorstel waarover het Europarlement stemt komt erop neer dat kiezers bij de Europese verkiezingen voortaan twee stemmen kunnen uitbrengen:
-
-één voor een nationale kieslijst (bijvoorbeeld op Judith Sargentini van het Nederlandse GroenLinks) en
-
-één voor een grensoverschrijdende kieslijst (bijvoorbeeld op Guy Verhofstadt uit België van de Europese Liberalen)
“Elke Europese politieke partij zal haar meest vooraanstaande kandidaten op zo'n Europawijde lijst plaatsen, uit zoveel mogelijk EU-landen”, verwacht Sargentini. “Burgers kunnen in alle lidstaten op een van de grensoverschrijdende kandidaten stemmen. En het mooie is: je kunt ook nog gewoon op GroenLinks stemmen, want nationale partijen blijven met nationale kandidatenlijsten strijden om het merendeel van de zetels.”
Kandidaat-opvolger voor Barroso
Europese politieke partijen zullen aan belang winnen door het invoeren van grensoverschrijdende kieslijsten. Ze moeten met sterke kandidaten en een wervend programma komen om zetels te verdienen. Ze zullen hun topkandidaat waarschijnlijk ook naar voor schuiven als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. Zo worden de Europese verkiezingen tot een echte strijd om de macht in Brussel. Het is belangrijk dat de opvolger José Manuel Barroso een kiezersmandaat heeft, nu de Europese Commissie steeds meer te zeggen krijgt over het economisch beleid van de lidstaten.
Een eerdere versie van het voorstel voor grensoverschrijdende kieslijsten dreigde afgelopen zomer te sneuvelen in het Europarlement. Daarom heeft de commissie Constitutionele Zaken van het Europarlement ditmaal geen tijdslimiet aan de invoering verbonden. De commissie benadrukt ook dat over het voorstel onderhandeld zal moeten worden met de nationale regeringen, omdat ook zij toestemming moeten geven.
“Tot de politici met koudwatervrees zeg ik: dit voorstel is er niet om Brussel meer macht te geven, maar om kiezers meer greep te geven op de macht in Brussel”, zegt Sargentini. “Omdat veel van mijn collega-Europarlementariërs wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken, steun ik de handtekeningenactie voor grensoverschrijdende kieslijsten.”
Ondersteun het voorstel
-
-Zet je handtekening op de website More Democracy in Europe.