Quota noodzakelijk voor vrouwen in politieke topfuncties

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, March 13 2012.

Het Europees Parlement pleit voor een evenwichtige man-vrouwverdeling in de Europese en in de nationale politiek. Een meerderheid steunde daarbij quota als noodzakelijk middel. GroenLinks is blij met deze steun voor een stevige aanpak om de scheve verhoudingen recht te trekken.

“Alle politieke organen in de Europese Unie worden anno 2012 gedomineerd door mannen”, constateert GroenLinks-Europarlemantariër Marije Cornelissen. “Er is bovendien geen duidelijke positieve trend te ontdekken. Zelfregulering heeft niet gewerkt en dus vraagt het Europarlement terecht om tijdelijke bindende maatregelen, zoals quota voor vrouwen in politieke functies.”

GroenLinks kreeg steun voor het voorstel dat ieder land zowel een man als een vrouw moet voordragen voor de functie van eurocommissaris. Ook de verdeling van topposities binnen het Europees Parlement wordt aan de kaak gesteld. Cornelissen: “Europarlementariërs steken de hand in eigen boezem door te eisen dat er ook verandering komt in de scheve verdeling van voorzittersfuncties binnen het Europees Parlement.”

Vier van de achtentwintig plekken in de Raad van Europese regeringsleiders en negen van de zevenentwintig in de Europese Commissie worden bezet door vrouwen. Onder de achte centrale bankiers in de Europese Unie zijn er welgeteld nul vrouwen. Het aangenomen rapport vraagt landen en de Europese instituties om quota te hanteren bij het nomineren van politieke en hoge ambtelijke functies. De poging van de conservatieve en christendemocratische fracties om de verwijzingen naar bindende maatregelen uit het verslag te stemmen, haalde het niet.