Regel netneutraliteit op Europees niveau

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, March 13 2012, 18:56.
Regel netneutraliteit op Europees niveau
Bron: Groenlinks

GroenLinks wil dat er in navolging van Nederland ook op Europees niveau maatregelen komen om netneutraliteit te garanderen. Uit een tussenrapportage (pdf) van de Europese telecomwaakhond BEREC blijkt dat vrijwel alle mobiele telecomaanbieders het gedrag van hun klanten nauwkeurig in kaart brengen en dat ze het gebruik van specifieke internetdiensten als Skype en Whatsapp moeilijk maken.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is niet verbaasd:

“We wisten al dat het in Nederland gebeurde en daar heeft de Tweede Kamer meteen actie ondernomen. We konden dus verwachten dat andere telecomaanbieders in Europa de netneutraliteit niet respecteren. Daarom moeten we zo snel mogelijk op Europees niveau actie ondernemen.”

Het Europees Parlement nam vorig jaar een resolutie aan die oproept tot regels over netneutraliteit, maar daar is tot nu toe nog geen gehoor aan gegeven. Door middel van de omstreden techniek Deep Packet Inspection (DPI) kunnen telecomaanbieders precies zien wat hun internetgebruikers doen en kieien ze ervoor om sommige internetdiensten niet of minder snel door te laten.

Afwachtende houding

Het is tijd dat de Europese Commissie nu afstapt van haar afwachtende houding, stelt Sargentini. “Eurocommissaris Neelie Kroes wil liever niet, maar kan ze er niet meer omheen nu blijkt dat vrijwel iedereen het doet. De markt gaat dit niet oplossen. Gebruikers hebben het recht om hun verbinding te gebruiken zoals zij dat willen. Het is aan Kroes om duidelijke regels op te stellen die de netneutraliteit zullen beschermen.”

Sargentini maakt zich ook zorgen over de privacy van de gebruikers: “Als je in de datapakketjes gaat kijken, kun je alles zien wat iemand doet. Het is alsof je postbode even al je enveloppen openmaakt om te kijken of er niks verdachts inzit. Je provider moet van je data afblijven, zodat je zeker weet dat er geen misbruik wordt gemaakt van je gegevens.”