Weblog Week 10

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, March 13 2012.

VOLLE WEEK MET VEEL CONTACTEN

Zondagmorgen eerst familie-ontbijt en dan stukken lezen en kijken naar Gelderland TV waar onze provinciale fractievoorzitter Remco Dijkstra samen met andere fractievoorzitters terug kijkt op een jaar Provinciale Staten van Gelderland na de laatste verkiezingen. Er worden uitspraken van de lijsttrekkers aangehaald en dan kijken hoe het gelopen is. We komen er als VVD wel goed uit vind ik en Remco praat makkelijk. Da ga ik in de middag naar een bijeenkomst van Piment in Doetinchem. In een politiek café, PocaPiment, is Ivo Opstelten gast en ook een aantal Tweede Kamerleden, waaronder collega Han ten Broeke. Minister Opstelten schetst de situatie rond de nationale politie-organisatie en blinkt verder uit in een rustige beantwoording van vele vragen waar we weinig nieuws in horen. Over het Catshuis al helemaal geen nieuws, zoals overigens ook afgesproken. De Tweede Kamerleden laten meer discussie zien en komen uiteindelijk ook allemaal min of meer tot conclusie dat er meer kan en moet in Achterhoek en dat ze ook zo mogelijk aanwezig zullen zijn bij het Achterhoekse Lentediner in Den Haag. Daar moeten dan experimenteerruimte en nadere afspraken de opbrengst worden van dat contact. Verder komt de gemeentelijke omvang, de schaal nog even zijdelings aan de orde en ik denk dat er nog een opschaling van gemeentes in de Achterhoek nodig is, omdat de gemeentes anders te veel dingen moeten doen op basis van intergemeentelijke samenwerking, en het dus niet alleen kunnen. Dat betekent niet altijd grotere afstand tot burger of minder eigen identiteit. Identiteit of gevoel is echt iets anders dan de bestuursomvang en organisatie of een gezamenlijk bestuur krijgen.

Maandag dan met auto naar Groningen voor werkbezoek aan drinkwaterbedrijf Groningen. We zien een degelijk bedrijf met groot kostenbewustzijn en een enthousiaste directeur die oog heeft voor de wereld om hem heen. “Think global and act local”. Na afloop van rondgang een leuke discussie over taken en mogelijkheden voor een provinciaal drinkwaterbedrijf, de risico’s van niet ter zake deskundige politieke bestuurders als commissarissen (dat verandert hier) en ook kijken naar toekomstige ontwikkelingen en de waterketen. Goed verhaal. Dan door met Betty de Boer naar een bijeenkomst van de Drentse Club van 100, een gezelschap ondernemers en politici dat elkaar regelmatig spreekt en dan op basis van onderlinge contacten invloed heeft op allerlei politiek processen, een soort lobby-club. Zo wordt er druk gepraat over de ongelijkheid tussen verzekeringstussenpersonen en verzekeraars bij de provisie en urenbeloning bij verzekeringen en pensioenen. En daarnaast natuurlijk ook gezelligheid en iets Bourgondische inslag. Dit blijkt ook uit de 3 amuses en vervolgens het 11 gangen diner dat bij het gezelschap prima in de smaak valt. Betty en ik maken dat niet allemaal mee want we moeten nog naar Den Haag en daar rijden we bijna 2 ½ uur over.

Dinsdag ochtend werkoverleg en de normale fractie-vergadering, vragenuurtje en stemmingen. De procedurevergadering met afspraken over een werkbezoek als commissie in de toekomst. Ook fractiebijeenkomst met aandacht voor allerlei vormen van social media en de aanpak daarin. Dan mails lezen en teksten maken en dan met enkele collega’s naar Nieuwspoort. Daar wordt het nog behoorlijk laat. Gezien Nieuwspoortcode verder geen verslag daarvan.

Woensdag is dan een grote bezoekersdag. Ik heb veel ruimte in de agenda gehouden om “mijn” Provinciale Statenfractie te kunnen ontvangen. Maar eerst de bijeenkomst van de onderzoekscommissie Huizenprijzen. We maken laatste afspraken en kunnen dan geïnstalleerd worden en aan de slag. Gaat prima. Dan ontvangst Statenfractie met gebak van jarige Birkitta (gisteren) en dan bijpraten met achtereenvolgens mijzelf, en daarbij met Anouchka van Miltenburg, Helma Lodders en Charlie Aptroot. We gaan nog extra eenkeer stemmen deze dag. De Statenleden gaan samen met VVD-bezoekers uit Oude IJsselstreek een rondleiding door het gebouw doen en ik ga dan even echt aan het werk. Dan echt ook leuk gesprek over mijn werk in Den Haag met de mensen uit Oude IJsselstreek in onze fractiekamer. Maar ik heb ook nog een afspraak met bestuurder uit Achterhoek in Nieuwspoort. Daar onder genot van een biertje bijgepraat met collega Tweede Kamerlid van PVV en ik zie ook daar de Statenfractie verschijnen. Toch leuk, zo’n dagje bezoekers. Dan in de avond naar de partijcommissie Landbouw, Natuur en Visserij waar we bijpraten over de laatste ontwikkelingen op dit terrein. Betrokken partijgenoten denken met ons mee en adviseren ons ook over opstelling in bepaalde dossiers en wij kunnen uitleggen waarom we onze inbreng leveren zoals we doen. Na afloop neem ik behoorlijk deel van de avond de tijd om veel post weg te werken.

Donderdag start met een fractiecommissie Omgeving en dan overleg met beleidsmedewerkers over aanpak dierhouderij etc. Goede tijdige voorbereiding is halve werk. Een klas met middelbare schoolleerlingen die ik dan ontvang heeft veel vragen over onderwijs. Ik ben altijd vrij helder in de antwoorden en dat wordt gewaardeerd. Als ze dan toch nog vragen hebben die niet gesteld zijn kunnen ze die ook mailen naar: j.houwers@tweedekamer.nl en dat doen ze ook soms. U ook ? De volgende bezoeker is zeer geïnteresseerd in onze opstelling inzake permanente bewoning van de recreatiewoningen. Ondernemers zouden een betere samenwerking met VNG en ook individuele gemeentes en afspraken over al of niet kunnen inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie op een adres waarderen. Verder is onze liberale aanpak wel gewaardeerd. Dan een specifiek intern overleg over de aanpak van het onderwerp paardenhouderij, o.a. de wijze waarop we als Nederland de BTW verhoging gaan invoeren, vooruitlopend op andere Europese landen. Dat is geen gelijk speelveld zo. Daarna ook overleg over openstaande moties. Vervolgens de ontvangst bij de Duitse ambassadeur voor uitreiking stipendia, de uitwisseling van journalisten tussen Duitsland en Nederland. Daar ook nog weer afspraak gemaakt over extra werkbezoek in tuinbouw. Altijd goed. Dan in auto naar huis, tenminste dat dacht ik. Maar net buiten Den Haag op A12 autopech, geen brandstof toevoer. Ik zorg nog voor extra diesel in tank, maar ook dat helpt niet. De ANWB man kan het probleem ter plekke ook niet oplossen. Ook op het servicepunt gooien ze na een anderhalf uur onderzoek de handdoek in de ring, en zo gaat de auto naar een plaatselijke garage en ik terug naar mijn appartement. Nacht extra in Den Haag.

Vrijdag morgen dan vroeg op (6.30 uur) en met trein naar Winterswijk waar ik nog wat werk heb en om 11.00 uur de eerste afspraak. Begin van de middag een plezierig maar intensief en af en toe ook wel behoorlijk duidelijk coalitieoverleg. Onderwerpen zijn daar SKB, gemeentelijke samenwerking, kosten verhuizing bibliotheek, onbenutte gelden van jaar 2011, gemeentebegroting 2013 en toekomstverwachtingen, Daarna een gesprek met een delegatie van de ouderen in Winterswijk, WE krijgen te horen dat de woningcorporatie ook vooral voor ouderen bouwt en daar veel aandacht voor heeft. Vrijwel zeker gaat men na het systeem van wachtlijsten en punten en nu een soort lotingsysteem binnenkort over op een system van wie het eerste komt bij de woning toewijzing. Eigen initiatief wordt dan beloond, goed VVD punt in woningcorporatie land…….. “Onze” corporatie krijgt overigens toch veelal waardering voor beleid van woning verkoop, toewijzing en maatschappelijke rol bij herinvulling, maar ook daar worden de middelen schaarser. De directeur hecht zeer aan de overheidsgaranties bij corporatie leningen waardoor de rente erg laag is op die leningen. Hij rekent voor wat de extra kosten zullen zijn en dus wat de hogere huur kan zijn. Na afloop thuis eten en dochter en kleinzoon even weer zien tijdens maaltijd en dan naar volgende avond afspraak. ’s Nachts komt onze zoon thuis met een slecht bericht: vrienden van ons gaan scheiden. Ik slaap er daarna slecht van. Grote gevolgen veel verandering daar, veel verdriet en veel kapot ?? Wat moet je daar nu van zeggen en ook: moet je contact opnemen? We wachten de nadere berichten maar even af denk ik.

Zaterdag morgen gaat de wekker om 5.15 uur want ik wil met de trein naar Den Haag om de auto weer op te halen. Om 5.50 sta ik bij de trein, maar helaas, in het weekend gaat de eerste trein uit Winterswijk pas om 6.50 uur. Dus ben ik later in Den Haag , haal de auto op en rijdt naar onze partijraad in Breukelen bij Nyenrode. Goede discussies over de rol van de rechters en de politiek bij wetten en vaststellen daarvan. Veel Tweede Kamerleden en ook veel VVD leden. Leuk om daar weer contact te hebben met de achterban, ook vooral de Gelderse partijraadsleden. Daarna korte lunch en dan luisteren naar inspirerende en ontspannen minister president Mark Rutte die en vragensessie van de kader-cursisten doet. Gaat prima. Rutte spreekt met mooie beeldende voorbeelden. Dan gaan we in groepen verder en mag ik de deelnemers beoordelen op inbreng, presentatie, argumentaties en kennis van liberalisme. Na afloop meteen alles invoeren in computer en dan nog een drankje in de bar, om na te praten. Ook dat levert weer goede contacten op, en een netwerk vooral ook voor de deelnemers. Omdat ik toch ver weg in het oosten woon, ben ik dan al met al om 21.00 uur thuis. Was wel een drukke leuke week.

Meer VVD nieuws vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

op TWITTER : @johanhouwers

Reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943