Stille revolutie in Marokko

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, March 14 2012, 10:19.

We horen elke dag over de gewelddadigheden in Syrië en over de onrust in omliggende landen. Dat is terecht. Tegelijkertijd is er sprake van een stille revolutie in het noorden van Marokko, onder meer in de plaats Ait Bouayach. Stil, omdat we er hier weinig van horen. Dat werd de afgelopen dagen even anders door de aanhouding van de Nederlandse Marokkan Yuba Zalen. Met hem zijn tientallen anderen opgepakt en volgens berichten is Zalen ook gemarteld. In Nederland is het Steuncomité SOS Ait Bouayach opgericht om de Marokkaanse oppositie te steunen. Gisteren sprak ik met leden van het Steuncomité en meldde ik dat ik Kamervragen over de kwestie heb gesteld. Inmiddels blijkt Yuba Zalen vrijgelaten. Toch zal ik de stille revolutie morgen in de Kamer aan de orde stellen. Het gaat immers niet om Yuba Zalen maar om de hele Marokkaanse bevolking. Lees hieronder mijn vragen:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Marokko: politie treedt hard op tegen protesten’?
  • 2. 
    Wat is de reden van de aanhouding van de Nederlandse Marokkaan Yuba Zalen?
  • 3. 
    Wordt er consulaire bijstand verleend aan Yuba Zalen? Is Yuba Zulen reeds bezocht door een medewerker van de Nederlandse ambassade? Indien neen, waarom niet?
  • 4. 
    Is het juist dat Yuba Zalen, zoals zijn advocaat beweert, is gemarteld? Indien ja, bent u bereid per direct de Marokkaanse autoriteiten hierop aan te spreken? Worden anderen, die tijdens de recente demonstraties in het Rifgebied zijn opgepakt, eveneens gemarteld?
  • 5. 
    Is het juist dat de demonstraties in het Rifgebied met harde hand worden onderdrukt en dat daarbij waterkanonnen en traangas worden ingezet? Hoe beoordeelt u dit optreden van de Marokkaanse autoriteiten? Kunt u uw antwoord toelichten?