Europarlement wil kinderarbeid aanpakken in cacao-overeenkomst

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, March 14 2012, 12:16.
Europarlement wil kinderarbeid aanpakken in cacao-overeenkomst
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement wil de internationale cacao-overeenkomst van de belangrijkste cacao-producerende en -consumerende landen met tien jaar verlengen, maar vraagt wel meer aandacht voor duurzaamheid en kinderarbeid in de cacaohandel. Chocoladefabrieken worden dan gedwongen om eerlijke chocolade te maken.

“Het is goed dat het Europees Parlement nu speciale aandacht vraagt voor het probleem van kinderarbeid”, reageert Europarlementariër Judith Sargentini. “Uitbuiting van en handel in kinderen in deze sector moet zo snel mogelijk ten einde komen, chocoladefabrieken dragen daarin een grote verantwoordelijkheid.”

Productie van chocolade

Wereldwijd wordt er jaarlijks 3,5 miljoen ton cacaobonen geproduceerd, verhandeld, verwerkt en geconsumeerd in allerlei lekkernijen. De meeste winst wordt gemaakt bij het verwerken van de bonen tot chocolade, maar dat gebeurt in het westen. De boeren in Ghana en Ivoorkust verbouwen en plukken de cacao maar ze zijn niet zeker van een fatsoenlijk inkomen.

De productie van cacao in West-Afrika wordt grotendeels gedaan door kleine boeren. Zij zijn goed voor zeventig procent van de wereldwijde productie. Een derde van de bevolking in Ghana en Ivoorkust is afhankelijk van de inkomsten uit cacao. Toch oogsten deze landen maar zo'n dertig procent van de potentiële cacaoproductie door een gebrek aan kennis. Ook is er geen geld voor betere arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke technieken.

De winning van cacaobonen is erg arbeidsintensief, veel boeren zetten hun kinderen in bij de productie. En dat gaat verder dan water geven of plukken. Het gaat vaak om zwaar en gevaarlijk werk zoals het dragen van zakken cacao en emmers water voor het aanlengen van giftige pesticiden. Soms worden er zelfs kinderen uit buurlanden ingezet. Door het meewerken op het land en de lage inkomsten gaat in Ivoorkust maar de helft van de kinderen naar school.

Internationale afspraken

Sinds 1973 bestaat er een internationale cacao-overeenkomst tussen alle voornaamste cacao-producerende en -consumerende landen. De overeenkomst die nu goedgekeurd moet worden heeft tot doel om de transparantie in de chocoladesector te vergroten. Ook zal de overeenkomst voorwaarden stellen voor eerlijke en duurzame handel.

Op dit moment wordt maar tien procent van de Nederlandse chocoladerepen duurzaam geproduceerd. Sargentini: “De actie van de Groene Sint heeft voor slaafvrije chocoladeletters gezorgd, maar hoe zit het nu met de paaseitjes?” Chocolademakers als Verkade, Cadbury en Mars hebben de stap naar eerlijke handel al gezet. Met deze cacao-overeenkomst zullen ook de andere chocoladefabrieken hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “En dan kunnen miljoenen cacaoboeren en hun gezinnen een bestaan zonder armoede opbouwen. Zij kunnen hun kinderen naar school sturen.”