Nog belangrijke stappen te nemen in EU-toetredingsproces Bosnië-Herzegovina

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, March 14 2012.
Nog belangrijke stappen te nemen in EU-toetredingsproces Bosnië-Herzegovina
Bron: Blog Thijs Berman

Vandaag debatteert het Europees Parlement over een resolutie met betrekking tot de voortgang van het toetredingsproces van Bosnië-Herzegovina tot de Europese Unie. Namens de PvdA in het Europees Parlement vraagt Emine Bozkurt in de resolutie aan de Bosnische autoriteiten om actiever op te treden tegen discriminatie en de individuele rechten van de burgers beter te beschermen.

Ook benadrukt Bozkurt de noodzaak van een duurzame oplossing voor de vele vluchtelingen en ontheemden. Daarnaast vindt de PvdA’er dat de aanpak van georganiseerde misdaad, zoals mensenhandel, prioriteit moet krijgen en dat de uitspraak van het Hof voor de Rechten van de Mens per direct uitgevoerd moet worden om discriminerende bepalingen tegen minderheden uit de huidige Grondwet te halen. De bestaande grondwet is onderdeel van het Dayton vredesakkoord uit 1995.

Er moeten in het EU-toetredingsproces door Bosnië-Herzegovina dus nog veel belangrijke stappen worden gezet. "Snelle weloverwogen besluiten en politieke wil zijn nu cruciaal", zegt Bozkurt vandaag in het Europees Parlement.

"Daarnaast heb ik het initiatief genomen om samen met het ministerie van mensenrechten van Bosnië-Herzegovina een strategie te ontwikkelen voor de slachtoffers van seksueel geweld tijdens de oorlog. Ik heb aan alle partijen gevraagd om er aan deel te nemen, want de slachtoffers willen we helpen en de misdadigers moeten we bestraffen", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag