Europarlement veroordeelt houding Rutte

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, March 15 2012, 12:02.

Met overgrote meerderheid veroordeelt het Europees Parlement de houding van de regering-Rutte tegenover mede-Europeanen. Door geen afstand te nemen van het stigmatiserende meldpunt van de PVV verzaakt Rutte op te komen voor de fundamentele rechten en waarden van Europeanen. Namens de fractie van de Groenen diende Europarlementariër Marije Cornelissen samen met alle grote fracties een resolutie in om tot deze uitspraak te komen.

"Je moet je thuis kunnen voelen in heel Europa."

"Het is onaanvaardbaar dat Europeanen een doelwit van xenofobe en intolerante politiek worden wanneer zij van de ene naar de andere lidstaat gaan", zegt Cornelissen. "De inwoners van de zevenentwintig EU-lidstaten hebben het recht om te wonen, werken en studeren waar ze willen. Je moet je thuis kunnen voelen in heel Europa."

De resolutie verzoekt in artikel 4: "de Nederlandse regering met klem het beleid van de Partij voor de Vrijheid, dat in strijd is met de grondwaarden van de EU, niet te gedogen;"

Wenkbrauwen fronsen

De ergernis over de houding van Rutte komt niet uit de lucht vallen. Het beleid van de Nederlandse regering - zoals het weren van Roemeense en Bulgaarse werknemers, het blokkeren Schengen, het beperken van sociale rechten van EU-burgers - doet al langer de wenkbrauwen fronsen.

Cornelissen: "Het voorheen zo tolerante Nederland lijkt nu de waarden van Europa niet meer zo hoog in het vaandel te hebben, terwijl de Nederlandse economie die Europese samenwerking als fundament heeft. Als Rutte iemand wil zijn die in Europa wat voor elkaar wil krijgen, dan moet hij als een echte premier de gevolgen van dit meldpunt en zijn regeringsbeleid onder ogen zien en duidelijk maken dat hij opkomt voor alle Europeanen."

Meer informatie