Straatsburg deze week: 12 t/m 15 maart

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, March 15 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

EP roept kabinet op afstand te nemen van PVV meldpunt

Het Europees Parlement heeft op donderdag 15 maart het Nederlandse kabinet opgeroepen het PVV-meldpunt voor klachten over midden- en oost Europeanen te veroordelen. De resolutie stelt dat de website het vrije verkeer van personen binnen de EU ondergraaft en discriminatie kan oproepen tegen mensen uit midden- en oost Europa. De site is erop gericht tweespalt te zaaien om er een politiek slaatje uit te slaan. De site druist in tegen de menselijke waardigheid en het principe van de rechtstaat.

Positieve economische effecten

Werknemers uit de landen die in 2004 en 2007 lid werden van de EU hebben positief bijgedragen aan de Nederlandse economie. De Nederlandse export alleen naar Polen is omhoog geschoten van 1,2 miljard Euro in 1996 naar 7,4 miljard in 2010. Dat is meer dan de gecombineerde export naar China, India en Brazilië. Veel burgers, politieke partijen, media, werkgevers en maatschappelijke organisaties hebben de website veroordeeld en initiatieven ondernomen om tegengas te geven, zoals het opzetten van de website www.propolen.nl

Lees verder:

Groen en groei voor koolstofarme economie in 2050

In Straatsburg werd deze week een rapport aangenomen over de routekaart voor een koolstofarme economie in 2050. Hiermee wil het Europees Parlement aangeven hoe na 2020 verder gegaan kan worden met het beperken van de CO2 uitstoot. Dit signaal is belangrijk want een effectieve Europese aanpak van klimaatverandering leidt tot een snellere transitie naar een duurzame energievoorziening, banen en meer concurrentiekracht.

In het rapport wordt naast nieuwe richtlijnen voor na 2020 ingegaan op een grotere inzet op technologie en een versterking van het emissiehandelssysteem. Hierbij moet de basisgedachte zijn dat groen en groei samengaan.

Lees verder: