Europarlement blijft hangen in vrijblijvende klimaatstrategie - Main contents
Het Europees Parlement stemde vandaag in met het voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout om het overschot aan CO2-uitstootrechten uit het emissiehandelssysteem te halen. Dit is een van de onderdelen van de klimaatstrategie waar het Europarlement steun aan gaf. Op een aantal andere belangrijke onderdelen bleek de lobby van ouderwetse industrieën weer succesvol wat de Groenen noopte tot onthouden van stemmen op de gehele strategie. Het is nu aan de Europese Commissie om met wetgevende voorstellen te komen.
Prijs voor co2-uitstoot moet omhoog
“De prijs van CO2 is te laag om investeringen in groene energie en energiebesparing rendabel te maken”, stelt Eickhout. Die prijs moet nog dit jaar omhoog door uitstootrechten af te strepen. Bij minder aanbod, stijgt de prijs.”
De verwachting is dat de Europese Commissie voor de zomer met een voorstel komt om in eerste instantie tijdelijk CO2-uitstootrechten opzij te zetten, zodat de prijs van CO2 kan aantrekken.
Op de lange termijn moet de CO2-uitstoot flink verminderd worden, uiteindelijk met tachtig procent in 2050. Eickhout betreurt het dat een meerderheid in het Europarlement die ambitie niet wil omzetten in concrete doelen voor de korte termijn.
“Een meerderheid van het Europarlement zegt vandaag een ambitieus klimaatbeleid te willen, maar dat blijft een holle frase als je niet bereid bent om de bijbehorende maatregelen te nemen.”
De Europese Commissie is nu aan zet om met wetgevende klimaatvoorstellen te komen. “Een groot deel van het bedrijfsleven, zelfs Shell, vraagt om een ambitieus klimaatbeleid”, constateert Eickhout. “Zij zijn gebaat bij een stabiel investeringsklimaat voor energiebesparende en klimaatbeschermende maatregelen."
Blokkade van Polen
Het enige EU-land dat nu dwarsligt is Polen. Het blokkeerde vorige week een besluit van de Europese milieuministers over de klimaatstrategie. Een kolenland als Polen heeft er op korte termijn baat bij om dwars te liggen, maar Europa als geheel is juist economisch gebaat bij groene investeringen die ons minder afhankelijk maken van de import van olie en gas uit dubieuze landen.
“Europa moet zich niet langer laten gijzelen door een land dat zijn ogen sluit voor zijn eigen verslaving. Europa moet juist het initiatief nemen en Polen helpen met de omschakeling naar een groene energievoorziening, bijvoorbeeld door de Europese structuurfondsen slim in te zetten”, aldus Eickhout.