Europa wil hongersnood in Hoorn van Afrika bestrijden - Main contents
De Europese Commissie lanceert vrijdag, samen met huidig EU-voorzitter Denemarken, een langetermijnplan om de honger in de Hoorn van Afrika te bestrijden. Europarlementariër Judith Sargentini ging vorig jaar zelf poolshoogte nemen aan de Keniaans-Ethiopische grens. Ze juicht dit initiatief toe.
Kruitvat van conflicten
De Hoorn van Afrika is een kruitvat van conflicten tussen stammen, landen en religies. De heersende hongersnood stelt die conflicten verder op scherp. Het afgelopen jaar zijn miljoenen mensen getroffen door droogte en honger. Eurocommissaris Andris Piebalgs van Ontwikkeling en eurocommissaris Kristalina Georgieva van Humanitaire Hulp presenteren vandaag een nieuw programma om noodhulp om te zetten in ontwikkelingssamenwerking, gericht op het versterken van de voedselzekerheid en duurzame landbouw, en daarmee op het voorkomen van conflicten.
Beter voorkomen dan genezen
De regenval in de Hoorn van Afrika is door de klimaatverandering onvoorspelbaar geworden. Sargentini: “De hongersnood dwingt ons eindelijk eens serieus werk maken van hulp bij het aanpassen aan klimaatverandering. Je zou het wellicht niet zeggen, maar er wordt best veel voedsel geproduceerd in die droge gebieden. In de laatste decennia is het bevolkingsaantal echter ook stevig toegenomen. Er moeten veel meer monden gevoed worden.”
Veehouders
In Kenia, Somalië en Ethiopië zijn vooral de zogenaamde pastorale nomaden, herders en rondtrekkende veehouders, afhankelijk van regen. Een droge periode is niet erg, ze leggen voorraden aan of trekken naar andere graasgebieden. Maar als de regen echt uitblijft, kunnen ze hun kuddes niet langer voeden, gaan de dieren dood en hebben ze geen bron van inkomsten meer. “De regeringen van bijvoorbeeld Kenia en Ethiopië vinden de pastorales een overblijfsel uit de Middeleeuwen, maar het is de enige duurzame veeteelt die daar kan plaatsvinden,” aldus Sargentini.
Het is belangrijk dat de EU de pastorale traditie in deze regio erkent. Daarmee verstevigt ze de positie van de herders. “We zullen deze manier van veeteelt moeten meenemen in structurele maatregelen om ze weerbaar te maken voor aanhoudende droogte. Herders zullen zich moeten aanpassen aan het klimaat en soms tijdelijk naar andere werkzaamheden moeten overstappen.”
Conflicten
Het voedseltekort draagt bij aan gewelddadige conflicten, vooral in Somalië. De radicaalislamitische beweging Al Shabaab heeft de macht gegrepen in grote delen van Somalië. En in plaats van de getroffen herders te helpen, beroven strijders van Al Shabaab hen vaak van hun laatste geld of voedsel.
Sargentini: "Constant voedseltekort en het ontbreken van bevoegd gezag drijft Somaliërs in de handen van extremisten zoals Al Shabaab. Voedselzekerheid, door van noodhulp naar zelfhulp over te stappen, kan helpen Somalië te stabiliseren. Het is wel de vraag of de Europese Unie zijn plannen ook in dat onveilige land kan verwezenlijken. Het is zaak dat de vicieuze cirkel wordt doorbroken: voedseltekort leidt tot onrust, en onrust doet het voedseltekort verder toenemen."