Europarlement veroordeelt Israëlische inval Palestijnse tv-stations

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, March 16 2012, 12:34.
Europarlement veroordeelt Israëlische inval Palestijnse tv-stations
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement veroordeelt in een resolutie de inval van Israëlische autoriteiten bij twee Palestijnse tv-stations. Bij de inval van twee weken geleden namen de Israëliërs zendapparatuur en computers in beslag. GroenLinks steunt de resolutie, volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is de inval tekenend voor de manier waarop de Israëlische regering het leven van de gewone Palestijnse bevolking steeds moeilijker maakt.

“De Europese Unie werkt al jaren samen met beide Palestijnse televisiestations”, legt Sargentini uit. “De tv-stations bevinden zich in Palestijns gebied en vallen onder Palestijns bestuur. De actie van de Israëliërs is onacceptabel, Israël lijkt hiermee doelbewust het Palestijnse bestuur te ondermijnen.”

Het Europees Parlement verzoekt de Israëlische autoriteiten apparatuur terug te geven en ervoor te zorgen dat de uitzendingen weer ongehinderd door kunnen gaan.

Zonnepanelen verwijderen

Volgens Sargentini past de inval bij de Palestijnse tv-stations in een verontrustend patroon. Israël dreigt nu ook zonnepanelen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen. Dit heeft niets met veiligheid te maken, maar zorgt alleen dat Palestijnen zonder stroom komen te zitten. Het is tekenend voor de manier waarop de Israëlische regering de Palestijnse bevolking behandelt. Net zoals de omstreden 'administratieve detentie', waarbij zonder proces of aanklacht Palestijnen zomaar opgesloten mogen worden.

Europese ambassadeurs maken zich zorgen

Woensdag kwam naar buiten dat EU-ambassadeurs in Ramallah zich ernstige zorgen maken over de toename van aanslagen gepleegd door joodse kolonisten. In een rapport geven ze aan dat de Israëlische regering hier veel te weinig tegen doet. Nederland steunt als enige het rapport niet en bedong zelfs een expliciet voorbehoud.

Sargentini: “De houding van de Nederlandse regering ten opzichte van Israël begint werkelijk belachelijke proporties aan te nemen. Het wordt tijd dat Rutte dit inziet. De Europese Unie verliest haar geloofwaardigheid als het blijft weigeren Israël stevig aan te spreken op mensenrechtenschendingen.”