Europese Commissie ziet ze vliegen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Sunday, March 18 2012, 11:47.

Iedereen moet de broekriem aanhalen van de Europese Commissie maar zelf is ze daar slecht in. Dat blijkt wel uit opmerkingen van de directeur van Ryanair, een vliegtuigmaatschappij met zeer goedkope tarieven. Hij kwam erachter dat de Europese Commissie zijn soort prijsvechters standaard uitsluit bij het bestellen van vliegtickets voor EU-personeel. Nu valt er best wel wat aan te merken op die prijsvechters als het gaat om arbeidsvoorwaarden en reizigersrechten, maar dat is nog geen reden om ze bij voorbaat uit te sluiten. De officiële verklaring van de Commissie, het gebrek aan flexibiliteit, lijkt met zulke grote prijsverschillen geen hout te snijden. Nederland wil een sobere EU-begroting om zo af te komen van de hoogste EU-bijdrage per inwoner. De Europese Commissie moet dan ook gedwongen worden iedere kans op bezuinigingen aan te pakken. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel aan de staatssecretaris voor Europese Zaken over dat de Europese Commissie haar personeel verbiedt te vliegen met goedkope luchtvaartmaatschappijen:

1

Is het juist dat de Europese Commissie bepaalde goedkope vliegtuigmaatschappijen uitsluit bij het kopen van vliegtickets? (1) Zo ja, op basis van welke argumenten sluit de Europese Commissie deze uit?

2

Bent u het met ons eens dat bij het streven naar een sobere EU-begroting het belangrijk is dat de Europese Commissie geen kans onbenut laat om de kosten omlaag te brengen? Indien ja, bent u bereid om bij de Europese Commissie aan te dringen om haar beleid te heroverwegen?

3

Klopt het dat ook in verschillende lidstaten geen gebruik wordt gemaakt van goedkope vliegtuigmaatschappijen? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot Europese regels om eerlijke concurrentie en een efficiënte besteding van overheidsuitgaven te garanderen?

4

Kunt u aangeven op basis van welke afwegingen in Nederland de rijksoverheid kiest voor het vliegen met een bepaalde luchtvaartmaatschappij of voor een bepaalde klasse?

Bron:1) http://www.nytimes.com/2012/03/08/business/global/at-european-commission-austerity-doesnt-always-cover-air-travel.html?pagewanted=all