Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 16 maart 2012

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, March 16 2012.

Tegen EP-resolutie over PVV-website

De VVD heeft donderdag tegen de resolutie gestemd, waarin het gedoogakkoord, het Nederlands Europabeleid, waaronder Schengen en het vrije verkeer van werknemers, wordt veroordeeld en de Nederlandse regering wordt opgeroepen afstand te nemen van het PVV-meldpunt en daartegen juridische middelen in te zetten. Namens de VVD-delegatie heeft Hans van Baalen de PVV-website in scherpe bewoordingen veroordeeld. Hij vindt echter dat het niet de rol van het Europees Parlement is om nationale regeringsleiders ter verantwoording te roepen en het Nederlandse Europabeleid te veroordelen. Bovendien bepaalt de nationale rechter of websites al dan niet gesloten dienen te worden wegens vermeende discriminatie. Ook dit is niet aan het Europees Parlement.

VVD tegen verplichte vrouwen-quota bij overheid en bedrijfsleven

De VVD in het Europees Parlement heeft voorstellen afgewezen om verplichte quota aan bedrijven, overheden en politieke partijen op te leggen voor het aannemen van vrouwen. De VVD is voorstander van meer vrouwen op belangrijke posities. Vrouwen zijn mans genoeg om zichzelf posities te verwerven. Positieve discriminatie werkt alleen maar contra-productief. Voorts is dit een zaak van de lidstaten.

VVD voor snelle goedkeuring voor handelsprotocol Israel en Europese Unie

Tijdens een bijeenkomst met de Israëlische minister van Energie en Water, Uzi Landau, heeft Hans van Baalen gepleit voor een snelle behandeling van het handelsprotocol ACAA tussen de Europese Unie en Israel. Met dit handelsprotocol kunnen onder meer Israëlische medicijnen gemakkelijk worden geïmporteerd door bedrijven in de Europese Unie. Ondanks het feit dat het hier een louter economische overeenkomst betreft, probeert links het onderwerp te politiseren en de behandeling in het Europees Parlement met ten minste twee jaar te vertragen. Hans van Baalen vindt dit een kwalijke zaak en meent dat het protocol zo snel mogelijk moet worden goedgekeurd. Hij zal zich hier sterk voor maken tijdens het debat over ACAA in de commissie Buitenlandse Zaken dat plaatsvindt op 21 maart.

IJsland

Van Baalen heeft, als ALDE-rapporteur voor de toetreding van IJsland, tijdens het debat over de voortgangsrapportage, aangeven dat IJsland haast moet maken bij het liberaliseren van haar economie. Tevens is het van groot belang dat een visserij-overeenkomst met de omliggende landen wordt gesloten. IJsland moet aan haar Icesave-verplichtingen voldoen richting het VK en Nederland. Van Baalen erkende dat IJsland is begonnen met het voldoen van een deel van haar verplichtingen. De VVD zal er streng op toezien dat IJsland aan alle verplichtingen voldoet, hetgeen de IJslandse regering heeft toegezegd.