Van Baalen (VVD): Resolutie Europarlement tegen Nederland onaanvaardbaar

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Thursday, March 15 2012.

De VVD in het Europees Parlement verwerpt de resolutie, waarin Nederland vanwege de website van de PVV wordt veroordeeld.

VVD-delegatieleider Hans van Baalen spreekt een dubbel Nee uit.

Nee tegen de stigmatiserende en polariserende PVV-website. Deze website is een zeer negatief signaal richting welwillende werknemers uit Midden- en Oost-Europa en berokkent Nederland daarmee grote schade. De VVD-fracties in zowel het EP als in de Tweede Kamer hebben zich daarom direct tegen de PVV-website uitgesproken. Problemen moeten worden onderkend en aangepakt maar niet op deze wijze. Over de opstelling van de VVD kan dus geen misverstand bestaan.

Nee tegen de EP-resolutie, die elke proportie uit het oog verliest en de Nederlandse regering op een onaanvaardbare wijze de maat neemt.

Het is niet aan het Europees Parlement om de Nederlandse regering tot de orde te roepen vanwege een website, waarmee zij niets te maken heeft en waarvoor zij geen verantwoordelijkheid draagt. Dat vormt een fundamenteel verschil met de kritiek op Hongarije. In dat geval ging het om Hongaarse wetgeving, die een inbreuk vormt op de Europese verdragen. Dat is hier geenszins aan de orde.

Voorts veroordeelt het Europees Parlement het gedoogakkoord, het Nederlandse Europabeleid, o.a. ten aanzien van Schengen en het vrij verkeer van werknemers, en eist het EP een officiële veroordeling van de PVV-website door de Nederlandse regering en de inzet van juridische middelen tegen deze website. Hiermee gaat het Europees Parlement diens mandaat ver te buiten.

De Nederlandse regering dient over haar opstelling in bovenstaande kwestie verantwoording af te leggen aan de Tweede Kamer en niet aan het EP. Het al dan niet verbieden van websites is aan de rechter, niet aan de regering. Door diens opstelling ondergraaft het EP haar positie in de lidstaten. De VVD hecht zeer aan de rol van medewetgever van het Europees Parlement en betreurt daarom deze opstelling.

De VVD blijft zich inzetten voor vrijheid en democratie binnen en buiten de EU. Hierbij zijn burger- en mensenrechten de kernwaarden die Nederland verdedigt. Dat betekent een Nee tegen de PVV-website en een Nee tegen de EP-resolutie.