Juridisch alarm over Hongarije moet Europa aanzetten tot actie - Main contents
De nieuwe Hongaarse wetten over rechtspraak en religie voldoen niet aan de Europese standaarden, zo blijkt uit een rapportage van een adviescommissie van de Raad van Europa. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is beschermvrouwe van Fair Trials International, een organisatie die wereldwijd opkomt voor eerlijke rechtspraak. Ze wil dat de Europese Unie de druk op de Hongaarse regering opvoert om te voorkomen dat het land afglijdt naar een éénpartijdictatuur.
Commissie van Venetië
De rapportage is opgesteld door de Commissie van Venetië, een adviescommissie van de Raad van Europa, die bestaat uit constitutionele juristen. De commissie heeft tal van landen geholpen bij het opstellen van een nieuwe grondwet en toetst nu een groot aantal wetten die voortkomen uit de omstreden nieuwe Hongaarse grondwet. Maandag verschenen de eerste twee rapporten over rechtspraak en religie.
“De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het recht op een eerlijk proces zijn in gevaar door de wijzigingen die de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft doorgedrukt”, concludeert Sargentini uit de rapporten. De Commissie van Venetië vindt zelfs dat de Hongaarse grondwet moet worden gewijzigd om deze gebreken te repareren, maar dat weigert de regering-Orbán, zo blijkt uit een eerste reactie. Ook de vrijheid van godsdienst staat op het spel, nu meer dan driehonderd geloofsgemeenschappen hun officiële erkenning verloren hebben.
Actie van de Europese Commissie
Vorige maand, tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement over de situatie in Hongarije, eiste eurocommissaris Neelie Kroes (Media) van de Hongaarse regering dat ze de aanbevelingen van de Raad van Europa overneemt. Sargentini wil dat de hele Europese Commissie zich nu achter die eis stelt.
“De juridische stappen die de Europese Commissie tot nu toe heeft genomen, gericht tegen de vervroegde pensionering van rechters en aanklagers en het gebrek aan onafhankelijkheid van de toezichthouder gegevensbescherming, hebben een veel te beperkte reikwijdte”, stelt Sargentini. “Ook de Europese ministers moeten hun stilzwijgen over de zorgwekkende toestand van democratie en rechtsstaat in Hongarije doorbreken.”
Sargentini: “De beste uitkomst zou natuurlijk zijn dat de regering-Orbán de kritiek van de Commissie van Venetië ter harte neemt. Maar ik vrees dat het zonder Europese druk slechts bij cosmetische aanpassingen blijft.”
Artikel 7-procedure
Onder leiding van de Groenen onderzoekt het Europarlement op eigen initiatief of het de procedure uit artikel 7 van het EU-verdrag moet opstarten. Daarin staan waarschuwingen en sancties voor EU-landen die de Europese waarden ernstig schaden. Een uiterste consequentie is het intrekken van het stemrecht van Hongarije. “Het wordt nu tijd dat ook de Europese Commissie en de Europese ministers premier Orbán duidelijk maken dat er serieuze sancties dreigen”, aldus Sargentini.