Weblog Week 11

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, March 20 2012.

Zondagmorgen eerst mijn SlingelandFM radioprogramma gepresenteerd. Ging goed en leuke muziek gekozen. Het spel waarbij ik aanwijzingen geef en de luisteraar dan moet raden welk nieuwsfeit uit de gekozen maand van het jaar daar bij hoort duurt erg kort. Na twee aanwijzingen weet men al genoeg. Na de radio eerst naar het voetbalveld waar onze zoon goed speelt en uiteindelijk ruim wint. Als vader en voetballiefhebber vind ik dat leuk: kijken langs de lijn. Daarna thuis stukken lezen en rustig aan doen.

Maandag eerst een zakelijke afspraak en dan even langs kantoor Houvast Makelaars. De autorit naar Den Helder duurt langer dan de voorziene 3 uur, en ik rijd nog wel langs de dijk naar Enkhuizen. In Den Helder prima werkbezoek aan marine en VVD afdeling. Veel werkgelegenheid daar van afhankelijk. De marine is (nog steeds) erg belangrijk voor Den Helder. In de avond dan naar Den haag doorgereden.

Dinsdag normale vergaderdag, overleg, fractievergadering, vragenuurtje en stemmingen. ‘sAvonds dan naar de KC vergadering van Den Haag geweest waar Ton Elias een prima inleiding hield over de besluitvorming rond “passend onderwijs”. Leuke contacten opgedaan.

Woensdag is een voorzittersdag geweest. Eerst het Algemeen Overleg voor de Landbouw en Visserij Raad in Europa. We geven staatssecretaris Bleker enkele aandachtspunten mee en steunen verder zijn aanpak. Daarna ontmoet ik Jannie Lagendijk weer. Zij was wethouder in Zaltbommel, en zo ken ik haar ook, is nu voor haar laatste dag werkzaam bij de CG-raad. Zij pleit voor extra aandacht in de Omgevingswet voor de aanpassing van de openbare ruimte aan gebruik door minder-validen. Dan ben ik voorzitter bij het Algemeen Overleg Moties en Toezeggingen, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de uitvoering van aangenomen moties etc. De dag wordt afgesloten met een bijeenkomst met een delegatie van Duitse parlementariërs, die op bezoek zijn bij ons in Den Haag. Zij hebben al in Groningen rondgekeken en ook bij Westerbork. De bijeenkomst in Den Haag geeft aanleiding om uitgebreid stil te staan bij de handelscontacten met Duitsland, en dat doen we ook.

Donderdag dan eerst onze fractiecommissie Omgeving, dan een gesprek met de Duitse delegatie en de Nederlandse commissie-leden Infra en Ruimte. Onderwerpen zijn de Rijn, de Betuwelijn en de Rotterdamse haven en de handel van Nederland met Duitsland. Zelf stel ik nog aan de orde de mogelijkheden voor patiënten om over de Duits-Nederlandse grens bij elkaar gebruik te maken van ziekenhuisvoorzieningen. Dat kan nu al prima, maar gebeurt nog weinig vanuit Duitsland naar Nederland en de reden daarvoor is dat de rekening van een ziekenhuis bezoek in Nederland voor de verzekeraar veelhoger is, want in Duitsland worden de kosten van het ziekenhuis gebouw niet doorgerekend aan de verzekeraar of patiënt. Deze kosten worden blijkbaar betaald door het Land(provincie) en de verzekeraar wil wel betalen voor behandeling in Nederland maar niet meer dan dat dit in Duitsland zou kosten. Dat is logisch. Verder geven de Duitsers ook aan dat er weinig redenen zijn om voor een behandeling naar Nederland te gaan. In Duitsland zijn er goede ziekenhuizen, goede artsen en ook geen wachtlijsten, zegt men vol trots. We hebben een werklunch in de Stadhouderskamer, een fraaie ruimte waar ook prins Willem Alexander komt als hij in de Tweede Kamer op bezoek komt. Daarna hebben we een informele ontmoeting met de Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Vervolgens de stemmingen over het passend onderwijs. Veel moties etc. maar de aanpak gaat toch door. Bij het Verslag Algemeen Overleg Landbouw en Visserij Raad dien ik ook zelf een motie in (met de Mos PVV) om ervoor te zorgen dat onze motie “aal over de dijk” ook uitgevoerd kan gaan worden, door hiervoor ook geld aan te wijzen. Eerder hebben we namelijk via een motie de staatssecretaris gevraagd om in plaats van dure infra-structurele werken ook gebruik te maken van binnenvissers om paling over de dijk te zetten om daarmee bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van de palingstand. Dit krijgt denk ik wel steun. Bij de ambassadeur is er daarna een lezing over Energie en daar nemen we afscheid van de Duitse collega’s.

Vrijdag morgen ga ik mee naar een verzorgingstehuis waar we in het kader van NLdoet muren licht en wit maken. We werken vlot door en doen meerdere taken, meer dan was verwacht blijkbaar. Na afloop rijd ik naar Drente. Onderweg hoor ik dat Diederik Samson de nieuwe leider van de PvdA is geworden. In Witteveen doe ik mee met het tellen van reeën, zoals dat in deze tijd van het jaar wordt gedaan door WBE’s. Nu is het veld nog te overzien en nog niet begroeid en we tellen vanaf 2 uren voor zonsondergang tot 1 uur na zonsondergang Met een enthousiaste Wilco van Roon, die veel uitleg geeft en ook op grotere afstand vlot zaken ziet, die we daarna ook met de verrekijker zien. Een journalist gaat mee en doet daarvan verslag in het Dagblad van het Noorden. Leuk stukje blijkt later. Na afloop nog even de ervaringen uitwisselen. Het is al wat later als ik naar huis rijdt en daar drink i nog een wijntje met mijn vrouw.

Zaterdag ook weer vroeg uit de veren want onze wethouder in Winterswijk staat voor de deur om mij mee te nemen naar Amersfoort waar we deelnemen aan de bijeenkomst van fractievoorzitters en mogelijke lijsttrekkers om te zien wat we nog kunnen doen om voor de verkiezingen in 2014 onze verkiezingsbeloftes waar te maken en ook om resultaat te kunnen laten zien van onze komende besluiten. Een goede bijeenkomst met ook de Tweede Kamerleden bijna allemaal om ook bij te praten met de lokale politici. Met de wethouder spreek ik onderweg ook over de toekomst in Winterswijk en over de financiële situatie van Winterswijk. Want er is nog veel te doen, de schulden zijn hoog en de begroting nog niet sluitend.

Meer VVD nieuws vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

op TWITTER : @johanhouwers

Reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943