Detacheringsrichtlijn

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, March 21 2012, 1:28.
  • 1. 
    Detacheren

Waarom detacheringsrichtlijn?

  • • 
    Gelijk speelveld, met name in bouw van belang om lokale concurrentievervalsing te voorkomen
  • • 
    Daarom lonen - arbeidsvoorwaarden op niveau van land waar werkzaamheden worden uitgevoerd
  • • 
    Voor werknemer geen onderbetaling en bovendien vermijden bureaucratie omdat werknemer onder sociale stelsel blijft van de lidstaat van waaruit men wordt uitgezonden

Aanpassing richtlijn cq handhavingsrichtlijn

  • • 
    Gekozen is voor een specifieke handhavingsrichtlijn omdat een wijziging van de detacheringsvoorwaarden moeizaam zou zijn. Als je één steen uit het bouwwerk trekt zou dat zeker tot grote problemen leiden.
  • • 
    Bij de handhaving 5 problemen:

o Sommige landen, Duitsland bijvoorbeeld, bij detachering zoveel papieren rompslomp vraagt van de detacheerder dat de flexibiliteit die nodig is voor de inlener het bijna onmogelijk maakt om snel te voorzien in de arbeidskrachten om hun werk uit te voeren. Bedoeling is de bureaucratie te verminderen. Ik vraag me af of het voorstel op dat punt toch niet doorslaat.

o Het niet overal aanwezig zijn van een minimumloon waardoor er oneigenlijke concurrentie ontstaat. Bijvoorbeeld een Nederlandse detacheerder komt moeilijk aan de bak omdat in Duitsland bijvoorbeeld er geen minimumloon is, wel een minimuminkomen. De Duitse werknemer die onder het minimuminkomen zit wordt door de staat aangevuld door Harz IV. Ik denk dat met respect voor de tradities in Europa we toch zouden moeten komen tot een minimumloon, naar het niveau van de sociaal-economische omstandigheden van een lidstaat. In plaats van een wettelijk minimumloon zou er als tussenoplossing een minimumloon vastgesteld door sociale partners kunnen komen.

o Er zijn detacheerders die slechts een postbus hebben in een ander land, arbeidskrachten detacheren in bijvoorbeeld Nederland, deze arbeidskrachten ontvangen het minimum cq CAO-loon, maar zijn omdat ze verzekerd blijven in het postbusland goedkoper en vormen dus een oneigenlijke concurrentie in Nederland. Postbussen moeten beter gecontroleerd worden, prima.

o Gedetacheerde werknemers weten vaak niet waarop men recht heeft in het land waar men werkt, daarin wordt nu voorzien.

o In Nederland kennen we al de ketenaansprakelijkheid, in veel landen is die er niet. Ingevoerd wordt nu dat hoofdaannemer aansprakelijk is voor correcte uitvoering van de detacheringsvoorwaarden bij z´n onderaannemers.

  • 2. 
    Staking

Het hof van justitie heeft verschillend gesproken in de zaken Viking en in de Laval-zaak. Meer duidelijkheid was gewenst over welk fundamenteel recht prevaleert.

In de nieuwe ontwerpverordening wordt terecht vastgesteld dat er geen prevalentie is tussen vrij verkeer enerzijds en sociale rechten anderzijds. Er wordt wel een mechanisme opgenomen, waarbij de in de lidstaat aanwezige instanties moeten proberen om de vrijheden te verzoenen. Nieuw is wel dat er een alert-mechanisme wordt ingevoerd waarbij lidstaat van detacheerder of dienstverlener overleg moet hebben en verplicht is alle noodzakelijke informatie door te geven aan de lidstaat of autoriteiten van de inlener.