Doorsturen passagiersgegevens aan VS in strijd met grondrechten

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, March 28 2012, 14:17.
Doorsturen passagiersgegevens aan VS in strijd met grondrechten
Bron: Groenlinks

De nieuwe overeenkomst over het doorsturen van Europese passagiersgegevens (PNR) aan de Verenigde Staten neemt de eerder geuite bezwaren van het Europarlement niet weg. Een krappe meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten in de commissie Burgerlijke vrijheden stemde echter toch in met het omstreden voorstel. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini hoopt dat het Europarlement bij de plenaire stemming meer aandacht heeft voor Europese grondrechten en dat het dit voorstel alsnog afstemt.

“De huidige overeenkomst geeft geen gehoor aan de bezorgdheid over schendingen van de grondrechten van Europeanen die naar de Verenigde Staten willen reizen,” aldus Sargentini.

“Profiling ligt op de loer, met alle gevaren van dien. Ik begrijp bovendien niet waarom mijn collega's het nodig vinden dat de VS onze gegevens zo lang mag bewaren en voor een breed scala aan doeleinden mag gebruiken.”

Onafhankelijke studies

De bezorgdheid van de Europese Groenen is bevestigd door onafhankelijke studies en rechterlijke beslissingen in verschillende EU-landen. “Europarlementariërs hebben de verplichting om de grondrechten van Europeanen te beschermen en zouden daarom dit akkoord moeten afwijzen. Blijkbaar wil schrikt een meerderheid van mijn collega's terug voor onenigheid met de Verenigde Staten en slikt ze de overeenkomst, ook als daarbij de privacy van Europese reizigers in het gedrang komt.”

Meer informatie