Weblog Week 12

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Wednesday, March 28 2012.

Op zondagmorgen 18 maart uitgebreid de politieke stukken gelezen en veel aandacht besteed aan gezin, omdat ik meerdere dagen niet aanwezig was. Hoor goede berichten over studie van kinderen etc. Ben behoorlijke tijd bezig met soort opruimactie van allerlei post en E-mails. Ik reis later in de avond met de auto af naar Den Haag omdat ik anders niet tijdig in Den Haag kan zijn om morgenvroeg klaar te staan voor onze fractie-bus.

Maandag morgen sta ik met mijn collega-fractieleden in Den Haag “bij de haringkar” de plek net buiten Binnenhof waar diverse Tweede Kamerleden en in het verleden Balkenende geregeld een visje scoren) om op weg te gaan naar Brussel. We hebben daar de hele dag afspraken op allerlei niveaus. We beginnen met een welkomstwoord van Hans van Baalen, en dan een afspraak in het Europees Parlement met Guy Verhofstadt, die ons bijpraat over zijn visie op Europa en de Europese financiën. Ook Alexander Beels, secretaris van de ALDE fractie praat ons bij. Na afloop is er een lunch met de Britse liberalen, waardoor ik de kans krijg contact te hebben met de Europese woordvoerder visserij van de liberalen. We hebben dan in kleinere groepen van de fractie overelg met onze VVD-Euro-parlementariërs Hans van Baalen, Toine Manders en Jan Mulder. Ook de heer Maarten Verwey (plaatsvervangend directeur-generaal Economische en Financiële Zaken in Europese Commissie) geeft ons een toelichting op Europese economische ontwikkelingen. We gaan dan per bus naar de zetel van de Europese Raad en komen in de zaal waar ook de Eco-Fin steeds wordt gehouden. Daar hebben we ruim een uur overleg met de voorzitter van de Europese Raad, de heer Herman van Rompuy, en daarbij komt veel aan de orde over Europees beleid, ook immigratie etc. Dit krijgt een vervolg met een ambtelijk overleg. Daarna gaan we door naar de nieuwe huisvesting van de Permanente Vertegenwoordiging, nu geleid door de heer Pieter de Gooijer. We horen de visie vanuit de permanente vertegenwoordiger over de positie van Nederland in Europa. Na afloop hiervan en tijdens de persoonlijke contacten hebben we een borrel en een borrel-hapje. Om 21.00 uur gaan we weer in de bus en zo eindigt een leerzame en contactenrijke dag met een avondreis naar Den Haag.

Dinsdag verloopt deels zoals de meeste dinsdagen, een intern overleg, de fractievergadering, dan tussentijds bericht over een persconferentie van PVV-lid Brinkman. Zou hij uit de fractie stappen, zo gonst het al gauw. En om 13.00 uur weten we dat zeker. Ja hij gaat verder als Tweede Kamerlid buiten de PVV en hij zal het kabinet zeker blijven steunen. De ontvangst van een petitie (nu over de keuze van een tracé van een provinciale weg bij Voorst) is mijn volgende activiteit. Dan een passende en indrukwekkende herdenking van de slachtoffers van de busramp van scholieren in Zwitserland. Vervolgens het vragen-uur en dan de reguliere stemmingen. Het Ronde Tafel gesprek dat ik dan voorzit is een gedachtenwisseling met mensen uit de praktijk en mensen uit de politiek over de hoogwaterbeschermingsgebieden en waterkeringen. Ik wijs de aanwezigen erop dat gedurende dit overleg in de plenaire zaal een debat zal starten over de afscheiding van Hero Brinkman. Enkele leden moeten dan ook het overleg voortijdig verlaten om daarbij aanwezig te zijn. Zelf schuif ik na afloop van het ronde tafelgesprek ook aan in de plenaire zaal om te luisteren naar het debat. Daarin komen ook enkele moties aan de orde die volgende week tot stemming moeten leiden. Na afloop ga ik nog wat lezen en mails verwerken en drink een biertje in Nieuwspoort.

Woensdag dan eerst de commissie Huizenprijzen. Daarna een ingelaste fractievergadering. Daarom kan ik inderdaad niet naar een bijeenkomst van Greenport Holland. Mijn medewerkster gaat er wel naar toe en luistert mee en informeert mij over het besprokene. Dan is er een technische briefing over de plannen voor bouw van een stationsomgeving met tunnels. De leden van fractie en bestuur van de VVD Doetinchem die daarna komen kijken in de Tweede Kamer, hebben een leuk overleg en diverse praktische vragen over het Tweede Kamerwerk. Het Achterhoekse Lentediner in Nieuwspoort is een prima afsluiting met een heel inhoudelijke inbreng waarin de Achterhoek sterk naar voren komt, niet komt klagen en laat zien wat er allemaal kan. Wel wil men graag wat ruimere regelgeving met name over de decentrale energie-opwekking. Ik heb met meerdere Achterhoekers een gesprek en ook met de oud-Winterswijkse journalist Dolf Ruesink. Zo spreek ik hem ook nadien nog uitgebreider over mijn politiek ervaringen in Winterswijk, Arnhem en Den Haag.

Donderdag begint weer met een fractiecommissie. Dan telefonisch overleg met een mevrouw die meent door haar gemeentebestuur en de gemeenteambtenaren te worden bedrogen door het gebruik van verschillende kaarten en verschillende kaartnummers bij de vaststelling van een bestemmingsplan en nu een aanvraag om af te wijken van een gevelrooilijn. Ik laat haar weten e.e.a. nader te bestuderen en er op terug te komen. Een intern overleg levert weer afspraken op voor de komende tijd, qua werk en teksten. De presentatie en overlegronde die daarop volgt met de initiatiefnemers van de realisatie van een “Berg”, de heren Thijs Zonneveld en Johan Appelo is een inspirerende bijeenkomst met een toch wel verrassende realistische denkwijze over een heuse Nederlandse berg (foot-print van 6 x 6 kilometer) met daarin niet alleen zand, maar ook ruimte voor allerlei ontwikkelingen, die kunnen helpen de kosten terug te verdienen. Dan naar een discussie in het SER gebouw met de Dutch Green Building Council. Ik luister eerst naar diverse bijdrages en ga dan in debat met Jacques Monasch over de aanpak van de leegstand van kantoren en de oplossingen of herstructurering voor de woningmarkt. In beide gevallen kijk ik vooral vanuit de gemeentelijke ruimtelijke ordeningskant naar deze zaken. De gemeente kan het beste beoordelen of een nieuwe ontwikkeling gewenst is op de beoogde plek en ook wat de gevolgen zijn op de rest van de ruimte en de ontwikkelingen in de gemeente. Dat totaal plaatje moet positief zijn en daarin kunnen ze niet las gemeentes of ontwikkelaars de negatieve effecten bij de (rijks)overheid leggen. Het debat loopt goed, ik maak duidelijk dat de gemeente ook vooral moet oordelen op basis van ruimtelijke motieven en niet op basis van grondposities of verwachte winst daarop. Na afloop ga ik eerst nog naar een bijeenkomst over de effecten van krimp op de zorg en de welzijnsinstellingen in de Achterhoek. In Varsseveld blijk ik een van de weinige politici (raads-, staten of Tweede Kamerleden). Dan naar huis in Winterswijk. Nog even een wijntje.

Vrijdag dan naar Venlo waar we om 10.00 bijeenkomen bij de Innovatoren bij de Floriade. Als gezamenlijke commissies van Infra en Milieu en Economische Zaken en Innovatie kijken we vandaag rond bij de Floriade en de effecten daarvan op de regionale ontwikkelingen, de Greenport Venlo met alles er omheen en ook de logistieke sector. Diverse inleidingen, te beginnen met burgemeester Hubert Bruls (binnenkort in Nijmegen). Daarna worden de belangen van de ruimtelijke ontwikkelingen, de innovatie en de onderwijssector (HAS Den Bosch) belicht. De Floriade is een aanjager voor ontwikkelingen, een wereldtentoonstelling, waar naast aandacht voor de openingstijden, ook vooral aandacht is voor de tijd daarna. Zo worden gebouwen daarna gebruikt en ook de bekendheid benut. De champignon ondernemer Jan Klerken heeft met Scelta Mushrooms een bedrijf dat zeer vernieuwend is en kansen benut. Bij Wijnen Square Crops zien we dan een extreem grote kas met een bedrijf met ruimte om zich heen voor expansie. Er is al grond gekocht voor de toekomst. Vanuit de bus zien we veel bedrijfsruimte en ontwikkelingen allemaal vanuit de logistieke positie extra aangejaagd en gevestigd in Venlo. Bij thuiskomst ben ik precies op tijd voor de gezamenlijke maaltijd. Onze kleinzoon David is er ook, want we passen een nachtje en een dag op hem. Leuk als hij bij mijn aankomst al roept: opa…….

Zaterdag dan een thuisdag, mede door de oppas-taak voor David. Ook wat werken in de tuin, en enige voorbereiding voor een dinertje dat mijn vrouw kookt voor onze vrienden. Ik dek dan traditioneel de tafel en we hebben een gezellige avond met vrienden. Tijd om ook weer eens even bij te praten. Ik mis als Kamerlid best redelijk wat sociale contacten met familie en vrienden, maar dat hoort bij het vak. Daar tegenover staan dan ook weer heel veel leuke andere contacten…..

En dat gaat volgende week gewoon weer verder.

Meer VVD nieuws vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

op TWITTER : @johanhouwers

Reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943