Groen licht voor uitwisseling gegevens passagiers tussen VS en EU

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, March 27 2012, 2:36.

Passagiersgegevens mogen uitgewisseld gaan worden tussen Amerika en Europa. Hiermee kunnen tijdig potentiële criminelen en terroristen opgespoord en geweerd worden. Dit is de uitkomst van de stemming in de Commissie burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken in het Europees Parlement. De beslissende stemronde over dit akkoord zal tijdens de plenaire sessie van het Parlement op vrijdag 20 april zijn.

Het Europees Parlement weigerde eerder met een overeenkomst met de VS in te stemmen, omdat de privacy van burgers onvoldoende werd beschermd. Hierdoor was uitwisseling van gegevens nog niet mogelijk. De Commissie Burgerlijke vrijheiden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement heeft nu ingestemd met een nieuw voorstel. Volgens het nieuwe akkoord worden luchtvaartmaatschappijen verplicht informatie over onder meer de geboortedatum en het creditcardnummer door te geven. De VS mag vervolgens de ontvangen informatie tot 5 jaar in een actieve database bewaren, daarna gaan deze gegevens naar een veel moeilijker raad te plegen database.

Dit nieuwe voorstel moet echter nog wel door het hele Parlement worden goedgekeurd. Deze stemming kan het besluit veranderen, dus het is nog te vroeg om te gaan juichen. Belangrijk is dat bescherming van onze veiligheid een grote rol heeft om tot instemming te komen. Het is te eenzijdig om alleen voor privacybescherming te kiezen. Veiligheid is immers ook ontzettend belangrijk.

.