Europarlement geeft Servië een kritisch welkom

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, March 29 2012.

Met het aannemen van een kritische resolutie verwelkomt het Europees Parlement Servië als kandidaat-lid van de EU. Het Europees Parlement benadrukt dat er nog veel werk aan de winkel is voordat Servië daadwerkelijk lid kan worden. In de resolutie is mede op verzoek van Europarlementariër Marije Cornelissen opgenomen dat Servië meer aandacht moet geven aan de hervorming van justitie, de strijd tegen corruptie en de bescherming van minderheden.

Strijd tegen corruptie

Cornelissen onderstreept het belang van de strijd tegen corruptie en het werken aan een solide rechtstaat in een EU kandidaat-land als Servië: “Servië is goed op weg. De Servische autoriteiten hebben recentelijk Europese wetten en strategieën op het gebied van corruptiebestrijding en justitie aangenomen.”

“Het gaat nu om een goede implementatie en handhaving van deze wetten. Ik ben daarom voor een snelle opening van toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie zodat het benodigde toezicht op de vorderingen plaats kan vinden.”

De afgelopen jaren maakte Servië grote stappen op cruciale momenten. De uitlevering van oorlogsmisdadigers Mladic en Hadzic en de voortgang in de dialoog met Kosovo waren bepalend voor de toekenning van het kandidaat-lidmaatschap.

Verboden gay pride

“In de toetredingsonderhandelingen zal de focus op daadwerkelijke hervormingen liggen. Na de uit de hand gelopen gay pride van 2010 beloofde Servische ministers actief homofobie te bestrijden, maar daar heb ik nog niks van teruggezien.” In 2011 beslisten de Servische autoriteiten zelfs om de gay pride niet door te laten gaan omdat het te gevaarlijk was. “Het is tijd dat beloftes nu in beleid worden omgezet. Daar leveren deze onderhandelingen een belangrijke bijdrage in.”

Cornelissen is als Europarlementariër in de commissie Sociale zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk voor het vernieuwen van pre-toetredingssteun voor kandidaat-landen.