Doe geen valse beloften aan voedselbanken

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, March 29 2012.

GroenLinks roept de Europese Commissie op om snel helderheid te geven over hun plannen om armoede in de Europese Unie te bestrijden. Het Europese programma dat voedsel aan voedselbanken uitdeelt, loopt volgend jaar ten einde. Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat voedselbanken zo snel mogelijk op eigen benen leren staan.

Voedselbanken afhankelijk van Europese steun

Voedselbanken in de meeste EU-landen zijn nu afhankelijk van Europese steun. Maar die steun is gebaseerd op inmiddels verdwenen landbouwoverschotten. “De Europese Commissie moet eerlijk zijn en duidelijk maken dat armoedebestrijding alleen in andere vormen dan voedselhulp kan worden voortgezet”, stelt Cornelissen.

“Mijn voorstel is dat de Europese Unie de komende jaren landen gaat ondersteunen hun voedselproducenten, voedselbanken en sociale zekerheidsdiensten samen te laten werken om armoede te bestrijden.”

Dit jaar werd mede dankzij Cornelissen voorkomen dat het voedselprogramma acuut werd beëindigd. Er kwam een overgangsregeling voor 2012 en 2013. “Maar de Europese Commissie en de ministers van sociale zaken moeten zo snel mogelijk helderheid geven over welke steun voedselbanken vanaf 2014 kunnen verwachten.”

Tijdens het debat in het Europees Parlement bleek donderdag dat de meeste politieke fracties inzetten op toch doorzetten van directe voedselsteun aan voedselbanken. “Aan deze beloftes die niet waargemaakt kunnen worden, hebben de mensen die van voedselbanken afhankelijk zijn helemaal niets. Laten we zo snel mogelijk werken aan een realistische en moderne manier om met armoedeproblematiek om te gaan", aldus Cornelissen.