EU-Turkije: EP steunt nieuwe agenda

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Thursday, March 29 2012, 1:29.

Turkije is een belangrijk land voor de welvaart en veiligheid van de EU. De EU investeert veel in de sterke Turkse economie. Turkije en de EU hebben beiden veel baat bij een versterkte samenwerking op het gebied van buitenlands beleid, de energieveiligheid en de strijd tegen terrorisme. Belangrijk daarvoor is dat er ook wederzijdse politieke wil is. Dit vindt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, Turkije-rapporteur namens het Europees Parlement. Haar rapport is vandaag met grote meerderheid aangenomen.

Ria Oomen-Ruijten: "De nieuwe agenda betekent inspanningen van beide kanten. Turkije moet met concrete resultaten komen in het hervormingsproces en een verbetering van de bilaterale relaties met de buurlanden. Van de EU en haar lidstaten verwacht ik hernieuwde inspanningen om een situatie te creëren waarin nieuwe hoofdstukken geopend kunnen worden. Ik steun daarom het voorstel van Europees Commissaris Füle om een nieuwe agenda voor de betrekkingen tussen Turkije en de EU op te stellen."

"Ik ben echter ongerust over de justitiële procedurele normen in Turkije. Met name het lange voorarrest dat wordt gehanteerd. Dit komt in de praktijk neer op een de facto veroordeling zonder proces. De te ruime anti-terrorisme wetgeving zorgt ervoor dat veel journalisten, schrijvers en politici tegen wie een aanklacht is ingesteld hiervan de dupe zijn. Daarnaast is er geen vooruitgang geboekt met een normalisering van de betrekkingen met de Republiek van Cyprus. Dit heeft een zeer negatief effect op de onderhandelingen. Ik roep de Turkse regering daarom op eenzijdig vertrouwenwekkende maatregelen te nemen die het hereningsproces van Cyprus naderbij brengen." aldus Ria Oomen-Ruijten.

Ria Oomen-Ruijten ziet ook positieve ontwikkelingen in Turkije: "De verkiezingen voor het Turkse parlement waren democratisch en heel levend . Ik steun het Turkse parlement volledig in hun poging vorm te geven aan een nieuwe Turkse grondwet met checks en balances, waarmee Turkije een moderne en welvarende samenleving zal worden."