Europese Unie versterkt toezicht op derivaten - Main contents
Het Europees Parlement maakte donderdag een einde aan het gebrek aan toezicht op de handel in derivaten. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout steunt de uitkomst van de onderhandelingen tussen ministers van Financiën en het Europees Parlement om het toezicht op deze financiële producten aan te scherpen.
Eickhout: “Het is belangrijk dat deze complexe financiële producten aan strenge regels gebonden zijn. Met derivaten zijn triljoenen euro's gemoeid. Zonder sterk toezicht kunnen ze de economie ontwrichten, zoals is gebleken tijdens de kredietcrisis. Het Europees Parlement zet hiermee een belangrijke stap om grip op de financiële markten te krijgen.”
Risico's door speculatie
Derivaten zijn contracten tussen twee partijen met afspraken over de levering van goederen, valuta of aandelen op een afgesproken tijdstip of tegen afgesproken voorwaarden. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door bedrijven of pensioenfondsen om zich in te dekken tegen risico's van schommelingen in prijzen, rentes of wisselkoersen. Derivaten worden echter ook vaak gebruikt om te speculeren. Door een gebrek aan toezicht namen partijen daarbij vaak onverantwoorde risico's: zij maakten financiële beloftes die bij tegenvallers niet waargemaakt konden worden.
De wetgeving die Europarlementariërs nu goedkeurden, verplicht handelaren om de meeste derivatencontracten voortaan via centrale partijen te sluiten. Die centrale partijen ("central clearing party") komen onder toezicht te staan en contracten moeten verplicht gerapporteerd worden zodat risico's zichtbaar worden voor de toezichthouders. GroenLinks pleitte ervoor dat de vorig jaar opgerichte Europese toezichthouder voor de financiële markten (EMSA) het toezicht op deze centrale partijen op zich zou nemen. Daar gingen de ministers van financiën helaas niet mee akkoord.
“Het risico concentreert zich bij centrale partijen”, legt Eickhout uit. “Vanwege de gigantische bedragen heeft het per definitie een grensoverschrijdend effect wanneer het bij die partijen mis gaat. Het toezicht moet daarom Europees. Juist voor deze taken is de Europese toezichthouder in het leven geroepen. Helaas hebben de nationale regeringen onder leiding van Groot-Brittannië hun oren naar de financiële lobby laten hangen en het toezicht afgezwakt tot nationale bevoegdheid, met een bijrol voor ESMA.”